Nieuws3 nov '15 21:23Aangepast op 4 nov '15 08:40

Er bijlopen als Thatcher, dat kan binnenkort

Auteur: Judith Laanen

Mocht je nog een donkerblauw mantelpakje zoeken, de garderobe van het Britse politieke icoon Margaret Thatcher wordt geveild.

Foto ANP
Foto ANP

Iconisch was ze zeker, maar haar kleding was net niet bijzonder genoeg om aangekocht te worden door een museum. Het Londense Victoria & Albert-modemuseum wees de collectie van Thatcher af. Volgende maand wordt de kleding daarom geveild door veilinghuis Christie's.

Lia van Bekhoven, correspondent in het Verenigd Koninkrijk, legt uit dat de voormalig premier (1979-1990) wel een icoon was, maar geen stijlicoon. En daar richt de V&A zich nu juist op.

 

Thatchers stijl was wel bepalend voor een deel van de jaren tachtig, zegt Van Bekhoven. "Ze hield van kwaliteit. Ze droeg veel blauwe mantelpakken, dat was de kleur van de Conservatieven." Denk ook aan de blouses met strik, en haar kenmerkende parelkettingen en handtassen. De blikvanger van haar te veilen garderobe is volgens Van Bekhoven haar "donkerblauwe, lange fluwelen trouwjurk met baret met struisvogelveer".

Vergis je overigens niet in de waarde van de kleding. De trouwjurk gaat weg vanaf 300 euro, maar levert naar verwachting 15.000 euro op, zegt Van Bekhoven. "Er zijn veel mensen die wat van Thatcher willen hebben."

De opbrengst van Thatchers garderobe gaat naar haar kinderen. Margaret Thatcher overleed in 2013 aan de gevolgen van een hersenbloeding.

Gerelateerde artikelen