Nieuws2 nov '15 21:45Aangepast op 3 nov '15 08:14

VS: ook misleidende software in zwaardere Volkswagenmotoren

Auteur: BNR Webredactie

De Amerikaanse milieudienst EPA heeft laten weten ook frauduleuze software gevonden te hebben in 3 liter-motoren van het concern Volkswagen. De misleidende software zit onder andere in luxe auto's van Porsche en Audi.

Porsche Cayenne. EPA
Porsche Cayenne. EPA

De software, die lagere emissiewaarden aangeeft dan dat de auto's in kwestie daadwerkelijk uitstoten, zou ook in V6-dieselmotoren zitten. Die motoren zitten onder andere in de modellen Porsche Cayenne en Audi Quattro. Beide automerken behoren tot het Volkswagenconcern, maar waren tot nu toe nog gevrijwaard van het emissieschandaal.

Nieuwe topman
De nieuwe ontdekking is extra pikant omdat de nieuwe topman van Volkswagen is overgekomen van Porsche. Matthias Müller nam eind september de plaats in van Martin Winterkorn, die moest vertrekken vanwege de ontdekking van de frauduleuze software.

Nog eens 10.000 auto's
Tot nu toe leek die software alleen te zijn geïnstalleerd in dieselmotoren met een inhoud van 1,2, 1,6 en 2,0 liter. Dat betreft wereldwijd 11 miljoen auto's. Nu zouden er nog eens 10.000 auto's bijkomen, die zijn gebouwd sinds 2014.

Verkoop stopzetten
Jos Dings, directeur van de duurzaamheidskoepel Transport and Environment, vermoedt dat er de komende maanden nog veel meer zal komen boven drijven. "Het gaat nu echt om nieuwe auto's. Voor zover ik kan zien zijn dit auto's die aan de recente Euro-6 eisen."


 

Volkskrant ontkent dit nieuwe hoofdstuk in het schandaal, maar volgens Dings wijst alles erop dat het wederom raak is. "Wat EPA beweert is ongelooflijk precies. Zij zeggen dat exact één seconde na die twintig minuten die de koude test duurt, iets verandert aan de motorsetting. Dat je dan glashard ontkent dat er iets aan de hand is, dat vind ik wel heel spannend."

Verlies loopt op
Volkswagen heeft al miljarden opzij gezet om de voorlopige kosten van het emissieschandaal te dekken en kondigde daardoor bij de presentatie van de cijfers van het afgelopen kwartaal een recordverlies van 1,7 miljard euro aan. Dat was het eerste verlies voor de Duitse autofabrikant in 15 jaar.

Gerelateerde artikelen