Nieuws13 nov '14 08:04

'Nederlandse oud-militairen moeten vervolgd worden voor rol in Srebrenica'

Auteur: Pieter van den Akker

Moet het Openbaar Ministerie de Nederlandse oud-dutchbatcommandant Karremans en zijn rechterhand vervolgen voor hun rol bij het drama Srebrenica? Over die vraag buigt het gerechtshof in Arnhem zich vanochtend. Na de val de door Nederlanders beschermde enclave in juli 1995 vielen zeker zevenduizend burgerslachtoffers.

Foto: ANP
Foto: ANP

Liesbeth Zegveld is advocaat namens de nabestaanden van het drama in Srebrenica.

Waarom moeten deze oud-militairen volgens u terecht staan?
Zegveld: "Het begint ermee dat een rechter naar de zaak moet kijken. Wat we nu hebben is een aangifte en een onderzoek van het Openbaar Ministerie van drie jaar, geen vervolging. Aan de rechter is de vraag ook niet voorgelegd of hier nou iets mis is gegaan. Wij vinden dat dit te groot is om het bij het Openbaar Ministerie te laten. Wat een rechter dan uiteindelijk doet, is dan weer een tweede. Kijk, we hebben het over mensen die van de compound in Srebrenica zijn afgezet door de leiding van Duchtbat. Recht in de handen van de vijand en vervolgens overleden. Als hier geen rechter meer naar moet kijken, waar dan nog wel naar?"

Destijds werd gezegd dat de val van de enclave vooral lag aan het uitblijven van luchtsteun en andersoortige militaire acties. Speelt dat een belangrijke rol?
"Nee, uiteindelijk ging het om een heel klein moment aan het einde van 13 juli waar de beslissing moest worden genomen of ze die mensen op de compound lieten zitten of weg zouden sturen. Dat ging in dit geval om de elektricien van Dutchbat en om de familie van de tolk. Die mensen hadden daar prima kunnen blijven zitten en toch moesten ze weg. De context was natuurlijk gespannen. Dat erkennen we. Er was natuurlijk een militaire noodsituatie. Iedereen erkent dat het niet eenvoudig was. Maar het gaat er dan over dat je actief de beslissing neemt om die mensen aan de andere kant van de poort te zetten en ze niet laat zitten waar ze zijn. Het is dus ook geen verwijt van te passief handelen, niet hebben gedaan wat je had moeten doen, maar het gaat over een beslissing die direct tot de dood van die mensen heeft geleid."
 Er worden getuigenverklaringen uit het proces van Karadzic ingebracht. Daaruit zou blijken dat Karadzic rond de val van Srebrenica niet wist dat er een massamoord op handen was. Wat vindt u daarvan?

"Als je het in de zaak moet hebben van verklaringen van mensen die bij het Joegoslavië-tribunaal terechtstaan... Ik hoop dat het daar niet helemaal van af moet hangen. Ik denk dat dat niet een heel sterke benadering is."

Het is achter gesloten deuren.
"Ja, klopt. Dat is voor deze zaak niet uitzonderlijk. Dat komt doordat het een beklagzitting is en het een verzoek is om te vervolgen. Het is geen vervolging. Mensen zijn op dit moment geen verdachten. Het is slechts wat de nabestaanden willen. Om de mensen om wie het gaat bescherming te kunnen bieden, is het achter gesloten deuren.''

Gerelateerde artikelen