Nieuws19 jun '12 18:54Aangepast op 19 jun '12 19:26

Update | Huurder betaalt mee aan redding Vestia

Auteur: Pieter van den Akker

Huurders in het hele land gaan mogelijk meebetalen aan de redding van Vestia. Dat zegt minister Spies van Binnenlandse Zaken op BNR.

Met de reddingsoperatie van woningcorporatie Vestia, die vandaag rondkwam, is in totaal 2 miljard euro gemoeid. Geld, dat eigenlijk bedoeld was voor de volkshuisvesting in Nederland, maar nu daarvoor verloren gaat. Minister Spies betreurt dat, zei zij dinsdag tegen BNR-verslaggever Hans Verbeek.

Vestia grootste verliezer
Spies: "Dat is inderdaad een enorm verlies voor die sector. Daarom ben ik ook helemaal niet blij of opgelucht dat dit akkoord er nu is. Het is het minst slechte. Wat we nu in ieder geval weten is dat we de risico's kwijt zijn. Die hebben ons de afgelopen maanden als een molensteen om de nek gehangen. Dat geldt in de eerste plaats voor Vestia, dat uiteindelijk de grootste verliezer is. Die staan voor 1,3 miljard euro negatief in de boeken als gevolg van dit hele avontuur."

Dat maakt dat Vestia veel minder kan investeren dan het oorspronkelijk van plan was, stelde Spies. "Dat zullen met name steden als Den Haag, Rotterdam, Delft en Zoetermeer ogenblikkelijk gaan merken, omdat heel veel projecten en investeringsprogramma's waarschijnlijk geen doorgang kunnen vinden. Dat is gewoon slecht nieuws."

Huur omhoog
BNR's Verbeek legde haar voor: "Dit geldt ook voor de andere corporaties. Want die moeten 700 miljoen bijdragen." Hij wilde weten: "Wat gaan de huurders van al die andere corporaties daarvan merken?" Spies daarop: "Die huurders zullen misschien met een iets hogere huur worden geconfronteerd. Alhoewel die huur natuurlijk altijd begrensd blijft door het wettelijke systeem van huurverhoging. Dus verhuurders kunnen nooit opeens een hogere huur gaan invoeren dan de 2,3 procent inflatie die we vorig jaar hebben gehad."

Ook Peter Boelhouwer, hoogleraar Woningmarkt aan de TU Delft, vindt dat de huurders de dupe zijn van de reddingsoperatie. Hij zei dinsdag in BNR Roelof Hemmen: "De banken leveren 300 miljoen in van de 2 miljard. Maar die hebben desalniettemin fors verdiend aan die derivaten."

Het zijn daarom vooral de huurders van Vestia die ervoor op moeten draaien, vindt hij. Boelhouwer: "De minister zegt nu wel '2,3 procent', maar dat is nú. Maar er zijn allerlei plannen om de huurmarkt te liberaliseren en als dat wordt doorgezet, kan Vestia aanzienlijk hogere huren gaan vragen."

Toekomstige huurders dupe
Hoeveel hoger? "Dat is afhankelijk van de beleidsruimte die men krijgt", antwoordde hij. "Maar als een huurder vertrekt, kan je 'm gelijk optrekken en zeker in de Randstad kunnen dat behoorlijk hoge huren worden. Voor toekomstige huurders betekent dat gewoon fors hogere prijzen. Spies ging vooral uit van zittende huurders, maar we hebben natuurlijk ook met toekomstige huurders te maken."

Ronald Paping, directeur van de Nederlandse Woonbond, zei in een reactie op BNR: "Ik ben vooral boos. Het is waarschijnlijk goed dat de zaak afgehandeld gaat worden. Maar 2 miljard verlies is echt heel veel geld. Geld dat niet meer gebruikt kan worden voor volkshuisvesting en onderhoudsprogramma's. Minister Spies probeert het terug te halen bij de huurders."

Onacceptabel
Paping kondigde aan: "We zullen er alles aan doen om dat te voorkomen. We zullen niet accepteren dat huurders bij Vestia en andere huurders worden geconfronteerd met fors hogere huren."

Klik hier, hier en hier om te luisteren naar Liesbeth Spies, hoogleraar Woningmarkt Peter Boelhouwer en Ronald Paping, directeur van de Nederlandse Woonbond.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen