Nieuws5 okt '15 08:17Aangepast op 5 okt '15 09:23

Justitie maakt haast met grote beleggingsfraudezaken

Auteur: Madelon Meester

Het Openbaar Ministerie heeft de jacht geopend op frauderende beleggingsfondsen. Een echtpaar uit Soest en hun zoon zouden 400 tot 700 beleggers voor 43 miljoen euro hebben opgelicht via piramide-constructies. Nog geen anderhalf jaar na invallen bij de familie, horen ze vandaag hun eis. En dat is ongekend snel.

Foto: ANP
Foto: ANP

"Het OM ziet het als een prioriteit om beleggingsfraude de kop in te drukken", zegt journalist Vasco van der Boon, die het proces voor Het Financieele Dagblad volgt. "Dat zie je ook in het tempo waarmee dit soort zaken voor de rechter wordt gebracht. Anderhalf jaar na de invallen staan de zeven verdachten al voor de rechter. Er zijn andere fraudezaken waarbij het zo’n tien jaar na de invallen van de FIOD (opsporingsdienst van de Belastingdienst, red.) duurt voordat dit gebeurt."

Justitie
Michel Heemskerk is de advocaat van de zoon van de familie; één van de hoofdverdachten. Hij ontkent dat zijn cliënt en zijn ouders de boel hebben opgelicht. “De verdachten hebben allemaal het idee dat als justitie niet had ingegrepen de beleggers tot vandaag nog hun rendementen hadden ontvangen.”

Paard
Volgens Heemskerk zijn de beleggers hun geld juist door justitie kwijt. “Als je een paard in beslag neemt, moet je het wel te vreten geven, anders gaat-ie dood. Dat is hier een beetje gebeurd. Men is met veel bombarie binnengevallen, alles is in beslag genomen en vervolgens is er niets gebeurd. Er is niets betaald en dat heeft tot gevolg gehad dat alle waarde teniet is gedaan.”

Lariekoek
"Het is natuurlijk aan een advocaat van een verdachte om zoiets te zeggen, maar het is lariekoek om te zeggen dat de zaken goed gingen", zegt Van der Boon. "Van de ruim 40 miljoen euro die de verdachten hebben opgehaald is maar een fractie belegd; het grootste deel is zoek. Ze hebben een stuk of vijftien beleggingsfondsen opgericht, steeds buiten de grens van waar de Autoriteit Financiële Markten toezicht op houdt. Dat is een patroon en zou meteen een alarmbel moeten zijn voor de beleggers. Van de beleggingsfondsen zijn er diverse die twee miljoen euro per beleggingsfonds hebben opgehaald. In het faillissementsverslag kun je zien dat er niets is belegd, terwijl het geld wel op is. Om dan te zeggen dat de zaken goed gaan, lijkt me moeilijk vol te houden."

Vrijspraak
Maar volgens advocaat Heemskerk was er geen sprake van een piramidespel. “Bij alle feiten die ten laste zijn gelegd, zetten we in op vrijspraak.”

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen