Nieuws10 mrt '15 12:10

Je werkgever weet straks precies waar jij met je vingers aan hebt gezeten

Auteur: Karlijn Meinders

Vandaag laten een paar duizend uitzendkrachten van Tempo-Team hun vinger over de gevoelige plaat gaan om digitaal in- en uit te kunnen klokken op hun werk. Maar niet iedereen is even enthousiast over deze ontwikkeling.

Foto: ANP
Foto: ANP

"En hoe weet je zeker dat werkgevers het niet voor andere doeleinden gebruiken?" Volgens Van Steenbergen is het een te zwaar middel. "Hoe vaak komt net nou voor dat pasjes door andere mensen worden gebruikt? En stel dat iemand het systeem hackt en jouw vingerafdruk gaat gebruiken, dan kun je niet net als bij een toegangspasje een nieuwe laten maken. Je kunt moeilijk een nieuwe vingerafdruk nemen."

Van Steenbergen gaat onderzoeken wat de risico's zijn van het nieuwe systeem wat betreft het opslaan van de gegevens en de beveiliging ervan. Hij vreest dat het wel eens snel kan gaan. "Het begint hier mee, maar het zou zo kunnen dat bedrijven straks bijvoorbeeld met een iris-scan gaan werken. Als er een nieuwe techniek is, dan wordt deze vaak meteen in gebruik genomen. Ik vind deze ontwikkeling zeer zorgelijk."

Caspar van Zanten van Tempo-Team liet eerder aan BNR weten juist erg enthousiast te zijn. Volgens hem zijn het vooral mensen van buitenaf die gevaren zien. Werknemers zijn juist heel tevreden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen