Nieuws31 aug '15 15:44Aangepast op 31 aug '15 16:57

Extreem weer in Brabant, Limburg en Gelderland

Auteur: BNR Webredactie

De komende uren trekken in het zuidoosten van het land zware onweersbuien over. Het KNMI geeft 'code oranje' af: een waarschuwing voor extreem weer.

ANP
ANP

Bij de zware onweersbuien is er kans op hagel, (zware) windstoten. In korte tijd kan er veel regen vallen. In de rest van Nederland geldt de komende uren 'code geel' (gevaarlijk weer).

Gevaarlijk
Het is de tweede keer in korte tijd dat er extreem weer op komst is. In de nacht van zondag op maandag gaf het KNMI ook al code oranje af, toen voor de provincies Zuid-Holland, Utrecht, Overijssel en Gelderland. Door de regenval liepen lokaal straten onder water. Ook brak op sommige plaatsen brand uit na blikseminslagen. "We zijn in afwachting van wat de buien voor de avondspits gaan betekenen", zegt Debby van Slegtenhorst van Rijkswaterstaat.

 

Het noodweer veroorzaakte tussen de 5 en 10 miljoen euro schade.

Vluchtstrook
Veel mensen stopten zondagavond op de vluchtstrook, in viaducten of in tunnels, omdat ze te weinig zicht hadden op de weg. "We raden weggebruikers aan altijd een veilige plek op te zoeken", zegt Slegtenhorst. "Dat is eerder een parkeerplaats dan een vluchtstrook. Ik snap dat als ja in zo’n bui terechtkomt, je het liefst gelijk stil wil staan. Maar als je op de vluchtstrook staat, zien andere weggebruikers je niet."

 

Lantaarnpalen
De buien ontstaan heel plotseling, waardoor het plaatselijk heel donker kan worden. Volgens Slegtenhorst is het lastig op deze plekken de lantaarnpalen aan te zetten. "De verlichting wordt op afstand geregeld, omdat het noodweer zo lokaal is en we nog in afwachting zijn van waar de buien gaan vallen, is dat lastig te realiseren."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen