Nieuws28 apr '15 18:00

Jan Slagter: 'Ik laat me de mond niet snoeren'

Auteur: Karlijn Meinders

Jan Slagter van Omroep MAX kreeg de volle laag toen hij de nieuwe beleidsplannen van de NPO vergeleek met Noord-Koreaanse praktijken, maar is niet van plan gas terug te nemen.

Foto: ANP - Jan Slagter (L) en Paul Römer (R)
Foto: ANP - Jan Slagter (L) en Paul Römer (R)

De Volkskrant bracht vorige week een concept van het beleidsplan van de NPO naar buiten, waaruit blijkt dat de publieke omroepen straks een stuk minder te zeggen hebben. Ook krijgen de omroepen een kleiner online draagvlak en moeten ze hun begrotingen en reserves met bestuursorganisatie NPO gaan delen.

Noord-Koreaanse toestanden
Sommige van deze punten gaan Slagter, en met hem enkele andere omroepdirecteuren, te ver. In een interview met de Gooi- en Eemlander zei directeur Lennart van der Meulen van omroep VPRO dat het bestuur van de NPO voor de toekomst van de publieke omroep "inzet op een Noord-Koreaanse strategie van centralisatie, waarbij de NPO alles bepaalt en de vrijheid van de omroepen drastisch worden ingeperkt."

Slagter sloot zich hier bij aan. In MAXMagazine zei hij: "..mijn collega bij de VPRO spreekt terecht van Noord-Koreaanse toestanden."

Mond snoeren
Dat werd hem niet in dank afgenomen. Hij zou niet dit soort uitingen moeten doen terwijl de onderhandelingen nog bezig zijn. Directeur Paul Römer van de NTR vreesde zelfs dat het de posities van NPO-leiders Henk Hagoort en Shula Rijxman in gevaar kon brengen.

"Maar de Raad van Bestuur heeft zelf voortijdig een persconferentie gegeven en ik lees de helft al in de krant. Ik kan dan niet net doen of er niets aan de hand is. Paul mag zeggen wat hij wil, maar ik laat me de mond niet snoeren. En ik sta er zeker niet allen in. Alleen merk je bij Paul dat in het toekomstige beleid de NTR veel minder wordt geraakt dan de ledengebonden-organisaties", zegt Slagter.

Niet persoonlijk
Volgens Slagter zijn de verhoudingen tussen Römer en hem nog altijd goed. "We zijn nog vriendelijk tegen elkaar hoor. Maar soms is het net als politiek en moet je de dingen wat harder spelen. We zijn ook gewoon tot elkaar veroordeeld, dus we zorgen wel dat het goed komt. De Raad van Bestuur gaat na alle bijval die we kregen nog een keer langs alle omroepen om te kijken of we tot overeenstemming kunnen komen, dat wilde we hiermee bereiken, dus daar zijn we blij mee."

Morgen is Jan Slagter tussen 10:00 en 10:45 uur te gast bij BNR Roelof Hemmen en zal hij verder uitweiden over het onderwerp.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen