Nieuws10 okt '14 10:32Aangepast op 10 okt '14 18:13

Van Aartsen wil demonstranten blijven screenen

Auteur: Bram van Dijk

Burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen is van plan het verscherpt toezicht op demonstraties in de stad door te zetten. Hij benadrukt dat het niet om een verbod gaat, maar dat bij aanvraag de demonstranten gescreend worden.

Burgemeester Jozias van Aartsen. ANP
Burgemeester Jozias van Aartsen. ANP

Dat zegt Van Aartsen tegen BNR's Paul van Liempt.

"Dat hebben we in wezen in de afgelopen periode ook gedaan, waarbij ik alleen op voorhand zei: ik voel er niets voor om mensen die alleen provocerend door wijken willen lopen toestemming te geven. Ik denk dat ik dat uitgangspunt, die leidende gedachte, nog even volhoud." Oftewel: "Ik neig naar verlenging".

De afgelopen maanden liep een aantal demonstraties vóór en tégen de radicale islam in de Schilderswijk behoorlijk uit de hand. Van Aartsen stelde daarop verscherpt toezicht in voor een periode van twee maanden. Die zijn nu voorbij. Volgende week stuurt hij over de verlenging een brief naar de gemeenteraad. Met welke termijn hij wil verlengen, weet hij nog niet.

Geen totaalverbod
De burgemeester laat duidelijk weten dat het niet om een totaalverbod van demonstreren gaat. "Men kan demonstreren in Den Haag, dat is ook op 20 september gebleken. Soms wordt het uitgelegd alsof er niet meer kan worden gedemonstreerd. Dat is allemaal onzin."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen