Nieuws13 nov '14 11:21

'Karremans hoeft zijn onschuld niet te bewijzen'

Auteur: BNR Webredactie

Vandaag besluit het Openbaar Ministerie of oud-dutchbatcommandant Thom Karremans vervolgd moet worden voor zijn rol bij het drama van Screbrenica. "Het gaat hierbij niet om onschuld bewijzen", zegt zijn advocaat Geert-Jan Knoops op BNR.

Foto: ANP
Foto: ANP

Ondanks dat het OM vond dat er onvoldoende bewijs was om een strafzaak tegen Karremans te beginnen, willen de nabestaanden van de bijna 8000 slachtoffers toch dat hij vervolgd wordt.

Volgens advocaat Knoops is het vooral zijn taak om het bewijs van de aanklagers teniet te doen. "Karremans hoeft zijn onschuld niet te bewijzen. Het gaat vooral om het bewijs dat de beklagers leveren. Op grond daarvan moet worden bepaald of hij strafrechtelijk schuldig is."

De advocaat van de nabestaanden, Liesbeth Zegveld, moet het volgens Knoops vooral hebben van getuigenverklaringen van bijvoorbeeld Radovan Karadzic. "De verklaringen van Karadzic zijn niet heel erg sterk. Daar blijkt vooral uit dat Karremans betrokken was bij de deportatie van de moslimmannen, maar dat hij nooit kon weten dat ze vermoord zouden worden door Bosnische Serviërs." Het is aan het hof om daar vandaag een waardeoordeel over te geven.

Voor Karremans zelf is vandaag een zwaar emotionele dag. Het drama van Srebrenica heeft zowel bij Karremans als bij de nabestaanden diepe emotionele sporen achtergelaten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen