Nieuws7 apr '14 17:34

Karremans en Knoops verrast door nieuwe roep om proces

Auteur: BNR Webredactie

Na drie uitgebreide onderzoeken hebben de nabestaanden van slachtoffers van moslimenclave in Srebrenica toch weer opgeroepen tot een proces tegen oud-commandant Karremans.

Voor advocaat van Karremans Geert-Jan Knoops komt het ingediende klaagschrift als een verrassing. Vorig jaar besloot Justitie om Karremans niet te vervolgen in de zaak Srebrenica omdat hem strafrechtelijk niets te verwijten viel. “Sindsdien zijn er dertien maanden verstreken en dat is een heel lang termijn”, zegt Knoops tegen BNR.

Nabestaanden
Advocate van de nabestaanden Liesbeth Zegveld is echter van mening dat het OM zelf nooit echt onderzoek heeft gedaan en dat de zaak volgens haar cliënten nog niet rond is. Knoops: “Je moet vaststellen dat er nu drie keer door het OM uitvoerig onderzoek is gedaan. In een belangwekkende zaak gaat OM echt niet over een nacht ijs.”

Positie van militairen
Knoops kan zich voorstellen dat de slachtoffers tot het uiterste willen gaan. “Daar heeft de heer Karremans alle begrip voor. Maar hij zegt wel: we zijn nu twintig jaar na dato. Moeten we niet eens kijken naar de positie van de militairen die dit ondergaan? We begrijpen heel goed dat men het recht wil laten zegevieren, maar het gaat wel om enorme termijnen die zijn verstreken.”

Gerelateerde artikelen