Nieuws8 sep '14 14:47Aangepast op 8 sep '14 16:45

Rusland zinspeelt op sluiten luchtruim voor het Westen

Auteur: BNR Webredactie

Rusland zou zijn luchtruim voor westerse landen kunnen sluiten als de Europese Commissie nieuwe sancties tegen Moskou instelt. De voorzitter van pilotenvereniging ECA denkt dat het zo ver niet komt, omdat Rusland vooral zelf de dupe zal zijn.

"Als westerse vliegmaatschappijen ons luchtruim moeten mijden, kan dat tot het faillissement van veel van die bedrijven leiden'', zei premier Dmitri Medvedev tegen Russische media. "Zij moeten nu al vechten om te kunnen overleven.'' Volgens de premier hebben sancties die nu al van kracht zijn de vrede in Oekraïne niet dichterbij gebracht.

Nico Voorbach, voorzitter van pilotenvereniging European Cockpit Association (ECA), vermoedt dat het wel mee gaat vallen met de faillissementen.  Daar staat in dat er geen politieke sancties genomen mogen worden in het vrije luchtvaartverkeer. "Dat zou dus betekenen dat Russische vliegtuigen niet meer in Europa mogen komen en dan heeft Rusland daar meer last van dan Europa."

De Russische vliegtuigmaatschappij Aeroflot zal erg in de problemen komen door het missen van inkomsten van overvliegers. "En daarbij komt dat als deze sanctie genomen wordt, de rest van de wereld Russische vliegtuigen ook kan gaan boycotten op het feit dat zij in strijd zijn met deze internationale afspraken."

Geen hogere ticketprijzen
Voorbach denkt dat de ticketprijzen niet gaan stijgen als de Russische sancties doorgaan. "De kosten voor de luchtvaartmaatschappijen worden hoger, maar het is erg moeilijk om de tickets duurder te maken. Aziatische luchtvaartmaatschappijen hoeven de tickets niet omhoog te doen. Dus als je wil blijven concurreren als Europese luchtvaartmaatschappij, zou je dezelfde ticketprijs moeten blijven aanbieden."

Vandaag is er een nieuw pakket met aanvullende strafmaatregelen voorbereid door de Europese Commissie.

Gerelateerde artikelen