Nieuws14 mei '14 15:03

Roofkunstonderzoeker: Telegraaf juicht te vroeg

Auteur: Bram van Dijk

Paleis Het Loo, het Rijksmuseum en drie andere musea hebben mogelijk roofkunst in hun bezit. Het zou gaan om serviesstukken uit een collectie van de Joodse familie Gutmann, meldt de Telegraaf. Op BNR twijfelt een onderzoeker aan de vondst.

"Eén ding is duidelijk, er is nog veel kunst van de familie Gutmann zoek”, zegt redacteur Irene de Kruif. "In Duitsland is de onderzoekster Beate Schreiber fulltime bezig het zoeken van geroofde kunst, waaronder de kunst van de familie Gutmann. Volgens haar bestaat de collectie uit zo'n vijfhonderd werken. Het bevat veel oude meesters, rococowerken en Islamitische kunst."

Berlijn en Wenen
Tot nu toe zijn er ongeveer twintig werken teruggevonden, onder andere op opmerkelijke plekken, zegt kunstonderzoeker Arthur Brand. "De Duitse Bundestag kwam erachter dat ze een schilderij van deze familie aan de muur hadden hangen. Dat gebeurde met het schaamrood op de kaken. Angela Merkel liep daar onderdoor. Ook de Oostenrijke stad Wenen heeft een werk gerestitueerd."

Te vroeg juichen
En nu lijkt het er op dat beroemde plekken als Paleis Het Loo en het Rijksmuseum dus ook geroofde werken in hun bezit hebben. Redacteur De Kruif: "Maar Beate Schreiber van het Duitse instituut dat onderzoek voor de familie Gutmann doet, vindt dat de Nederlandse kranten te vroeg juichen. De voorpagina van de Telegraaf zou zijn gebaseerd op één document dat zij al lang in handen had. De identificatie van de werken moet nog plaatsvinden en daar is ze zeker de komende week mee bezig."

Gedwongen verkoop
Herbert Gutmann, de zoon van de oprichter van de Dresdner Bank, werd in de jaren 30 door Nazi’s een onterechte boete opgelegd, waardoor hij gedwongen werd al zijn kunst te verkopen. Volgens kunstonderzoeker Arthur Brand staat de verloren collectie van Gutmann zeker niet alleen. "Tijdens de Tweede Wereldoorlog vond ook de grootste kunstroof ooit plaats. Er zijn miljoenen stukken geroofd waarvan nog altijd meer dan honderdduizend voorwerpen zoek zijn."

Gerelateerde artikelen