Nieuws13 mei '14 11:40

Zzp'ers maken vaker zakelijk gebruik van Facebook

Auteur: Melvin Captein

Zzp'ers hebben vorig jaar veel meer zakelijk gebruik gemaakt van Facebook. Daarmee wordt het een serieuze concurrent van LinkedIn.

Dat blijkt uit de ZZP Barometer. Initiatiefnemer Jeroen Sakkers legt uit waarom zelfstandigen zich steeds vaker zakelijk bewegen op een netwerk dat vooral bekend staat als uithangbord voor het privéleven.

"Dat is waarschijnlijk zo omdat Facebook als platform de meeste potentiële klanten heeft. Daarnaast is het goedkoper om op daar te adverteren dan op LinkedIn, terwijl je dezelfde mogelijkheden hebt om klanten te segmenteren. Facebook zelf focust ook steeds meer op de kleinzakelijke gebruiker, door bijvoorbeeld met webshops bezig te zijn. Een laatste verklaring is dat de zakelijke- en privénetwerken van zzp'ers erg door elkaar heen lopen. Als een klant je toevoegt op Facebook, kun je dat natuurlijk niet weigeren."

Sakkers raadt zzp'ers die Facebook gebruiken wel aan zich puur te focussen op hun zakelijke boodschap. "Roep daarbij niet alleen over je product, maar haak inhoudelijk in op ontwikkelingen, en ga niet te informeel posten."

Freelancers en zpp'ers komen steeds vaker online aan hun klussen, zegt Sakkers. Gemiddeld zijn zij bij zo'n 3,8 marktplaatsen als Werkspot en Freelance.nl ingeschreven. "Je ziet dat degenen die daar echt actief zijn veel werk binnenhalen. Belangrijk is om te beseffen waar je klanten zitten, en je op een specifiek platform goed te profileren."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen