Nieuws24 mrt '14 17:13

Kleine incidenten maar chaos op wegen blijft uit

Auteur: BNR Webredactie

Ondanks alle waarschuwingen vooraf bleef de verwachte verkeerschaos vanwege de nucleaire top vandaag uit. Er waren wel wat kleine incidenten, want de politie is extra alert.

De voorspellingen waren dat het chaotisch zou worden op de Nederlandse snelwegen, maar dat viel eigenlijk ontzettend mee. En dat kwam, zo stellen verschillende verkeersexpert, doordat reizigers zich goed hebben aangepast.

Redacteur Laura Gremmee: Ze gingen later naar hun werk, namen de trein of konden thuiswerken. Misschien hebben forenzen juist door alle waarschuwingen goed geluisterd en daardoor valt het mee."

Toch wordt ook dinsdag de nodige drukte verwacht. "Vanaf morgenmiddag 13:00 uur tot woensdagochtend vroeg zijn onder andere delen van de A5, de A44, de N14 en de N206 dicht. Hou dus in de Randstad rekening met hinder en vertraging. De VID spreekt van een rommelige ochtendspits en verraderlijke avondspits."

Actievoerders
Niet alleen op de wegen bleef het relatief rustig. Zo is er geen sprake geweest van grote incidenten. "Er zijn natuurlijk wel altijd actievoerders. Onder andere vanmorgen bij een bijeenkomst van nucleaire bedrijven bij de Beurs van Berlage in Amsterdam."

In Den Haag werden vandaag wel een aantal actievoerders aangehouden. Onder andere vier demonstranten die in Hofvijver stonden en 50 mensen die van het Centraal Station naar het World Forum wilde lopen, iets dat volgens de politie niet was toegestaan. "We hebben ze van tevoren aangeboden om te assisteren naar het Malieveld. Dat hebben we met ze gedeeld. Dat wilden ze niet. Ze wilden linksaf richting het Worldforum. Daar hebben we halt tegen gezegd", aldus politie-woordvoerder Wim Hoonhout bij Omroep West.

Pakketjes
En dan waren er nog de nodige verdachte pakketjes. "Bij het Statenplein in Den Haag is een tram stilgezet vanwege zo'n pakketje. Ook de Doorniksestraat is afgesloten geweest. In beide gevallen bleek er niks aan de hand. In een auto in Amsterdam werd vannacht ook iets verdachts gevonden", legt Gremmee uit.

Volgens een politie-woordvoerder bij AT5 had de vondst niks met de top te maken: "Het is ook niet NSS-gerelateerd. Het is puur een verkeerscontrole geweest vannacht, waarbij een verdacht voorwerp in de auto werd aangetroffen tijdens een controle. Die voeren we wel vaker uit." Uiteindelijk vond de EOD Egyptisch tabak gevonden in de auto.

Vrachtvliegtuig
Aan het begin van de middag hebben twee F16's nog een Amerikaans vrachtvliegtuig onderschept dat onderweg was naar Schiphol. "Het toestel had geen toestemming had gevraagd om door het Nederlandse luchtruim te vliegen, terwijl dat vanwege de nucleaire top in Den Haag wel verplicht is. Het vliegtuig is door de F16's uit het Nederlandse luchtruim begeleid en vloog zelfstandig naar Frankfurt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen