Bankenunie als reddingsboei voor Europa
Steeds meer Europese leiders pleiten voor een bankenunie. Nu Duitsland de eurobonds blijft tegenhouden, wordt zo'n unie als oplossing genoemd voor de problemen in de eurozone.
Dat de eurocrisis nog lastiger blijkt op te lossen komt volgens hoogleraar banking and finance Harald Benink van de Universiteit van Tilburg door het feit dat we niet met één maar met twee crises te maken hebben: de landencrisis als gevolg van de schulden van landen zelf en de minstens net zo ernstige bankencrisis.
Preventie
Een bankenunie is volgens Benink een goed plan. "Als er problemen zijn met Spaanse spaarbanken dan kan een Europese preventieautoriteit ingrijpen en die zou dan met behulp van geld van het Europese noodfonds een kapitaalinjectie kunnen plegen."
Ook hoogleraar Ivo Arnold van Nyenrode Business Universiteit ziet wel wat in een bankenunie. "Het knelpunt is nu dat alle oplossingen de vorm aannemen van meer leningen van het centrum naar de probleemlanden. Die oplossing is in de markten niet langer geloofwaardig."
Verwevenheid
Een Europese toezichthouder in de vorm van een bankenunie zou een hoop kunnen verbeteren, denkt Arnold. "Het probleem dat je nu ziet is een hele grote verwevenheid tussen overheden en banken. Nationale toezichthouders durven niet in te grijpen en de overheden vinden het wel fijn als de banken staatsschuld opkopen."
En zo'n bankenunie kan al heel snel worden ingevoerd. De plannen voor een bankenunie liggen er al sinds eind jaren '90, maar die bleven op de plank liggen omdat landen terughoudend zijn om macht over hun bankenstelsel over te dragen aan Brussel.