Wellink pleitbezorger van eurobonds
"Ik ben een pleitbezorger van eurobonds, maar wel onder de belangrijkste voorwaarde dat er een goed begrotingsbeleid wordt gevoerd." Dat zegt Nout Wellink, voormalige president van De Nederlandsche bank op BNR.
Naast de begrotingsunie vindt Wellink ook dat “als je eurobonds introduceert, je ze alleen moet gebruiken voor de landen die aan de voorwaarden voldoen. Want als je niet voldoet aan de voorwaarden van de eurobonds, dan gaat je eigen rente pijlsnel omhoog. Dan wordt het opeens aantrekkelijk om je beleid om te buigen.”
Niet transparant
De oud DNB-president vindt dat “we elkaar niet voor de gek moeten houden”.
“We zijn al bezig om eurobonds te vormen, maar op een niet transparante manier. De ECB heeft een gigantisch bedrag uitstaan bij de zwakke landen en dat is voor gemeenschappelijke rekening als daar iets mis gaat.”
Interactie
Volgens Wellink is de belangrijkste oorzaak van de crisis de interactie tussen nationale overheden, nationaal bankwezen en financiële markten. “Die relaties moeten worden doorgeknipt, anders komen we er nooit uit. Dit hangt samen met toezicht uit Europa. En het doorknippen daarvan, dat doe je via de eurobonds.”
Rol ECB
De rol van de ECB is langzamerhand te groot aan het worden, vindt Wellink. “De ECB heeft gezegd dat ze bereid is om te helpen op voorwaarde dat de overheden wat doen. En dat heeft de ECB gedaan door het opkopen van papier. Maar er is een grens aan wat de ECB kan en mag doen.”
Wellink maakt ook duidelijk waar die grenzen volgens hem liggen: “De ECB mag geld in circulatie brengen en papier opkopen zolang dat nodig is voor de vervulling van de monetaire taak. Als het direct gaat neerkomen op overheidsfinancierng, dan is dat knalhard in strijd met het verdrag.”
Nederlandse economie
Wellink ziet de woningmarkt als een groot probleem voor de Nederlandse economie. “Er moet zo snel mogelijk volstrekte duidelijkheid komen over wat we daar gaan doen. Hier zal de politiek meteen na de verkiezingen daadkrachtig de maatregelen die ze nemen moeten dichttimmeren.”
Tal van economen zeggen dat de hypotheekrente-aftrek niet langer houdbaar is. Wellinks' opvolger bij de Nederlandse Bank, Klaas Knot, zei eerder nog dat ons financiele stelsel op deze manier mogelijk in gevaar komt. Wellink: “Het is zo dat onze banken zich vol hebben gezogen met hypotheken. Als er dus echte grote problemen ontstaan in de ontroerend goed sector, dan komen de banken in problemen."
"Er moet wat worden gedaan aan de woningmarkt voor de stabiliteit van het financiële stelsel en de onzekerheid die zijn vertaling vindt in de reële economie.”