Nieuws17 aug '15 08:02

Voorspelde regen zou chemische stoffen Tianjin nog gevaarlijker maken

Auteur: Karlijn Meinders

In de Noord-Chinese havenstad ligt 700 ton van het zeer giftige natrium-cyanide rond de plaats waar een explosie plaatsvond. Militairen en reddingswerkers proberen zoveel mogelijk chemicaliën weg te halen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Men vreest voor het moment dat het gaat regenen, zegt correspondent Marije Vlaskamp. Want dan wordt natrium-cyanide een zeer giftig gas. "Dat beïnvloedt de manier waarop het lichaam zuurstof opneemt, dus de gezondheidsschade is groot tot zelfs dodelijk."

Onrust
De gewone mensen in de buurt worden steeds ongeruster, vertelt Vlaskamp. "De Chinese autoriteiten gaan rommelig om met de voorlichting. Ze benadrukken vooral de positieve kant. De luchtkwaliteit zou prima zijn, alleen af en toe zit het percentage giftige gassen even 50 procent boven de toegestane waarde liggen."

Ontruimen
Milieu-organisaties adviseren om een gebied van vijf kilometer rond de explosie helemaal te ontruimen, zegt Vlaskamp. "Terwijl de gezondheidsdienst in Tianjin zegt: een mondkapje en lange mouwen en een lange broek is voldoende. Je kunt je voorstellen hoe verwarrend dat is."

Onduidelijk
Ze proberen de verschillende vrijgekomen stoffen uit het water te houden, maar er is nog niet eens bekend welke stoffen allemaal de grond in sijpelen. "Ze weten nu voor negentig procent welke stoffen er werden opgeslagen op de plek van de explosie, maar die informatie is nog niet vrijgegeven", zegt Vlaskamp.

Opruimen
Op dit moment zijn er drieduizend troepen die zijn uitgerust voor chemische rampen aan het werk om de natrium-cyanide kristallen op te ruimen, want er wordt regen verwacht. "Ook de stadswachten en wijkpolitie helpen mee zoeken in een zone van een kilometer rond de explosie. Wat de ellende is: er staan daar zo'n 18.000 zee-containers, waarvan er 16.000 leeg zijn en door die enorme explosie zijn die kristallen helemaal verspreid over het terrein. Ook in tuinen en huizen in de omliggende wijken zijn kristallen gevonden. Zie die maar eens allemaal te vinden voor het gaat regenen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen