Nieuws5 nov '13 12:08

Ambitieus India gaat naar Mars

Auteur: BNR Webredactie

India lanceert voor het eerst een raket naar Mars. Daarmee is India het eerste Aziatische land ooit dat naar de rode planeet gaat.

Mangalyaan, zoals de sonde heet, is een prestigeproject voor India. De grote rivalen China en Japan zijn namelijk nog nooit op Mars geweest. Tot op heden is het alleen de Verenigde Staten, Rusland en Europa gelukt.

Wetenschappelijke onderzoeken
Met de missie wil India aan de buitenwereld bewijzen dat het de technologie in huis heeft om de moeilijke oversteek naar Mars te maken. De reis is belangrijker dan de bestemming. Wel staan er bij Mars een paar wetenschappelijke onderzoeken gepland.

Zo gaat de satelliet bekijken of er misschien sporen van methaan in de atmosfeer zijn. Dat kan wijzen op minieme vormen van leven op het oppervlak. Ook meet de sonde hoe gassen in de dampkring vervliegen en in de ruimte terechtkomen. Misschien verklaart dat hoe Mars onherbergzaam is geworden.

De reis naar Mars duurt ongeveer 300 dagen. In september volgend jaar zou de satelliet in een baan rond de rode planeet moeten komen, na een reis van 780 miljoen kilometer

China
India is na China de grote opkomende macht in de ruimtevaart. Ongeveer 5 jaar geleden deed een Indiase satelliet de belangrijke ontdekking dat er watermoleculen op de maan zijn. In de komende jaren wil India opnieuw naar de maan. Ook zijn er plannen om Venus en de zon te bestuderen. Bemande ruimtereizen zijn voorlopig echter op de lange baan geschoven.

Gerelateerde artikelen