Nieuws27 nov '15 17:38

Kabinet in beroep tegen Starbucks-besluit Europese Commissie

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet gaat in beroep tegen het besluit van de Europese Commissie dat Nederland via belastingafspraken met het Amerikaanse koffiebedrijf ongeoorloofde staatssteun zou hebben verleend.

Foto: ANP
Foto: ANP

Dat heeft staatssecretaris Wiebes van Financiën vandaag bekendgemaakt.

Volgens het kabinet heeft Brussel "niet overtuigend aangetoond dat de Belastingdienst zou zijn afgeweken van de wettelijke regels en dat sprake is van staatssteun''. De afspraken die gemaakt zijn met Starbucks zijn volgen de richtlijnen van de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, zegt Wiebes.

De uitspraak van de Europese Commissie sluit volgens de staatssecretaris niet aan bij die gevolgde richtlijnen. Daardoor ontstaat onduidelijkheid en onzekerheid over de toepassing van de regels.

Omdat het kabinet duidelijkheid en jurisprudentie wil, wordt beroep aangetekend. Wiebes onderschrijft wel volledig de internationale strijd tegen belastingontwijking door multinationals.

In de deal met Starbucks worden belastingen geïnd over de winst die het bedrijf maakt met het branden van koffiebonen in Nederland. Maar omdat de intellectuele eigendomsrechten van Starbucks niet in Nederland zitten, worden de royalty’s voor het gebruik ervan niet in Nederland belast.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen