Nieuws31 jul '15 15:40Aangepast op 31 jul '15 16:37

Crashplek MH370 vermoedelijk in noordelijk gedeelte Indische Oceaan

Auteur: Didi Levison

De aangespoelde wrakstukken op het Franse eiland La Réunion zijn vermoedelijk afkomstig van het in 2014 verdwenen vliegtuig MH370. Op dit moment breken onderzoekers uit de hele wereld hun hoofd over de vraag: wat is er exact met de MH370 gebeurd?

Foto: Bram Mullink - met: Maarten van Ormondt (stromingsdeskundige) en Fedor Baart (expert computersimulaties)
Foto: Bram Mullink - met: Maarten van Ormondt (stromingsdeskundige) en Fedor Baart (expert computersimulaties)

Dit proberen onderzoekers in het Delftse Onderzoeksinstituut Deltares ook uit te zoeken. Verslaggever Bram Mullink spreekt met Maarten van Ormondt, stromingsdeskundige bij Deltares: “Eigenlijk is het niet mogelijk om aan de hand van één vindplaats de mogelijke neerstortlocatie te achterhalen”. Toch heeft het instituut een vermoeden waar het vliegtuig is neergestort.

Het instituut doet onderzoek met behulp van een interactieve landkaart, waarop de gevonden wrakstukken in de vorm van kleine puntjes heen en weer bewegen. De kaart kopieert exact de stromingen van de Indische Oceaan. Vervolgens loopt de kaart terug in de tijd waardoor de puntjes terugstromen naar hun oorsprong: de plek waar het vliegtuig moet zijn neergestort. Van Ormondt: “Het lijkt erop dat het vliegtuig in het noordelijke gedeelte van het zoekgebied is neergestort, dat is onze allereerste conclusie.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen