
Burgemeester Gerard van Klaveren van de Friese gemeente Weststellingwerf wil het ei niet in zijn handen krijgen, omdat het volgens hem te slecht gaat met de vogel.
Maar volgens Rendert Agra, voorzitter Friese Vogelwachten, heeft de burgemeester het niet bij het juiste eind.
Hij legt uit: "Kieviten leggen meer eieren. Dus als de eerste legsels gevonden en meegenomen worden, of door roofdieren worden geroofd, dan legt de kievit gewoon een nieuw nest met eieren. Net zolang totdat hij een nest kan uitbroeden." Daarmee heeft het rapen dus geen nadelig effect voor de kievitstand, stelt Agra. "De burgemeester heeft daar blijkbaar overheen gezien."
Traditie
Friesland is de enige provincie waar het nog toegestaan is om kievitseieren te zoeken. Dat wordt gedaan door de vrijwilligers van de vogelwacht. "Het zijn juist onze vrijwilligers die zorgen dat er aan de kuikens van de kievit, en ook van de grutto, de tureluur en de scholekster, nazorg wordt besteed en worden beschermd. Daarmee zijn wij uniek in Friesland, we hebben een kleine vijfduizend vrijwilligers die daar mee bezig zijn."
Agra gaat onderzoeken of de locoburgemeester wel bereid is om het eerste ei in ontvangst te nemen. De traditie mag niet verdwijnen, vindt hij. "Het is een eer voor de vinder van het eerste ei. Het is een traditionele Friese sport en deel van de Friese cultuur."