Nieuws30 mrt '15 10:44

Kamer en melkveehouders blij met plan Dijksma

Auteur: Karlijn Meinders

Het melkquotom verdwijnt per 1 april, maar koeien horen in de wei, vindt Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma. De Staatssecretaris wil voorkomen dat koeien in de toekomst altijd op stal staan.

Foto: ANP
Foto: ANP

Daarom moet het grondgebonden karakter van de sector behouden blijven. Dat betekent dat een boer voldoende grond moet hebben voor het aantal dieren dat hij bezit. Dirk Jan Schoonman, voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV),  sluit zich daarbij aan.


  

Knelgevallen
Jaco Geurts, Tweede Kamerlid van het CDA, vindt het een stap in de goede richting, maar maakt zich nog wel zorgen.


  

Ook Schoonman van het NMV kent deze cijfers. "25 procent is niet volledig grondgebonden en 10 procent heeft veel meer koeien, dan dat ze zelf voer hebben. Maar daar hoeven ze zich geen zorgen over te maken. Er is zoiets als verworven recht. Als zij onder de oude regelgeving goed zaten, dan is dat nu ook zo. Alleen als ze nu zouden uitbreiden, dan zou dat wel volgens de nieuwe regels moeten."

Meerderheid Kamer steunt plan
Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer steunt de nieuwe regels die staatssecretaris Dijksma heeft opgesteld. "De staatssecretaris geeft op deze manier evenwichtig invulling aan de wens van grondgebonden veehouderij. Daarmee weten ondernemers waar zij aan toe zijn'', zegt VVD-Kamerlid Helma Lodders.

PvdA-Kamerlid Sjoera Dikkers is ook tevreden met de voorwaarden die de staatssecretaris stelt aan de groei van de melkveesector. "Zo voorkomen we een verdere industrialisering. Koeien horen in de wei en de staatssecretaris geeft aan dit te gaan stimuleren. Mocht dat niet lukken middels vrijwillige afspraken wil de PvdA de koe in de wei middels wetgeving afdwingen.''

Ook D66-Kamerlid Gerard Schouw sluit zich hierbij aan. Hij is nog wel beducht voor de kleine lettertjes in de plannen. "Die mogen er niet toe leiden dat de afspraken worden ontdoken door mest te vergisten. Dat is fraudegevoelig."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen