Nieuws3 nov '14 10:00

Autobranche en milieuorganisaties komen met alternatief bijtellingsplan

Auteur: Karlijn Meinders

Wiebes presenteert vandaag zijn aangepaste bijtellingsplan. Vorige week kreeg zijn eerste voorstel niet de steun van een Kamermeerderheid. De autobranche en milieuorganisaties vinden het nieuwe plan nog altijd niet goed genoeg en komen met een alternatief.

"Niet alleen de autobranche, RAI vereniging, BOVAG, VNA en milieuorganisaties steunen het plan. Ook VNO-NCW, MKB-Nederland en de ANWB staan erachter", vertelt Olaf de Bruin, directeur van de RAI Vereniging.

Volgens hem stuurt het nieuwe plan van Wiebes teveel in de markt en krijgt met name de elektrische en plug-in sector te weinig aandacht. "We willen natuurlijk dat de markt wordt ingevuld aan de hand van het SER-energieakkoord, dat we gezamenlijk hebben afgesloten. Ons nieuwe voorstel beantwoordt hieraan."

Het alternatieve plan moet onder andere zorgen voor een betere uitkomst voor de lease rijder. "In het oorspronkelijke plan vallen auto's met bijtelling al snel binnen het 25 procent tarief. Wij hebben nu weten te realiseren dat een grote groep in het 21 procent tarief zal gaan vallen."

De Bruin verwacht dat de voorstellen vanuit de branche vandaag nog niet worden meegenomen. "Maar", vertelt hij, "we gaan er wel vanuit dat er iets gedaan wordt met onze inbreng. We kunnen ons niet voorstellen dat Wiebes zo'n brede coalitie zomaar naast zich neerlegt."

Gerelateerde artikelen