Nieuws3 feb '15 08:25Aangepast op 3 feb '15 08:56

Geen twee maar drie biologische ouders

Auteur: BNR Webredactie

In Engeland kun je straks meer dan twee biologische ouders hebben. Het parlement stemt daar vanmiddag over de legalisering van een controversiële ivf-behandeling.

Foto: ANP
Foto: ANP

Daarbij kan genetisch materiaal van drie mensen gecombineerd worden bij een zwangerschap. Correspondent Vanessa Lamsvelt legt uit voor wie deze techniek een uitkomst kan zijn: "Het gaat om vrouwen die eitjes met zich meedragen die DNA-materiaal bevatten waarmee iets aan de hand is, waardoor ze kinderen krijgen met een ernstige afwijking."
 

In het Engelse Newcastle hebben wetenschappers de ingewikkelde methode ontwikkeld. Lamsvelt legt uit: "Je hebt het ei van de vrouw. Dan haal je het foute stukje DNA van de moeder eruit. Dat vervang je door gezond DNA van een andere moeder. Dat bevrucht je vervolgens weer met het zaad van de vader."

Overerven
Hans Clevers is president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en hoogleraar Moleculaire Genetica. De invloed van genen van de derde biologische ouder is beperkt, zegt hij. "Het is minder dan 0,1 procent, dus je bent echt gewoon van je vader en je moeder en maar een heel klein beetje van een derde persoon. Het grote probleem is wel dat het overerft. Dat vinden wij in Nederland een heel groot probleem. Als jij iets aan het DNA zou doen van een patiënt maar het erft niet over naar diens kinderen, dan vinden wij dat over het algemeen toegestaan."
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen