PGGM dwingt vastgoedbedrijven CO2-footprint te halveren
Pensioenuitvoerder PGGM dwingt vastgoedbedrijven waarin zij investeren om duurzamer te werken. Binnen vijf jaar moet de CO2-belasting van de organisaties uit de vastgoedportefeuille van PGGM gehalveerd zijn. Doen zij dit niet dan trekt het pensioenfonds zijn investeringen terug.
Dat schrijft het Financieele Dagblad. De pensioenbelegger is één van de grootste vastgoedinversteerders in Europa. Bedrijven die niet meegaan in deze verduurzamingsslag, verliezen PGGM als investeerder.
Halvering
Hans op 't Veld, hoofd beursgenoteerd vastgoed van PGGM, vertelt dat er eerst vastgesteld gaat worden waar het mogelijk is om de duurzaamheid te verbeteren. "Onze ambitie is duidelijk: we willen een halvering van de CO2-emissie in een periode van vijf jaar en we hebben de vastgoedwereld daarbij nodig."
Het is een maatschappelijk signaal, vervolgt Op 't Veld. "Maar we denken ook dat de kansen er liggen om zelfs met de bestaande voorraad al een significantie reductie te bewerkstelligen. Die verbetering is nu al mogelijk."
Haalbaar
Dirk Brounen, Hoogleraar Vastgoedeconomie aan de Universiteit van Tilburg, denkt dat het plan technisch gezien haalbaar is. "Het is goed dat deze partij dit uitspreekt. Het kon al, maar gebeurde niet. Nu het grote geld erachter staat, moet het lukken."
Het plan is vergelijkbaar met het klimaatakkoord van de overheid, zegt Brounen. "Maar de overheid heeft niet dezelfde pressiemiddelen. PGGM kan zeggen: wij investeren niet langer in een bedrijf. En ze maken op deze manier ook nog eens een mooie opruiming van verouderde panden."
Brounen denkt dat dit wel eens het begin van een trend kon zijn. "PGGM is één van de mammoeten in de vastgoedwereld, daar kijkt heel Europa naar."