
De Stichting Forum Levenslang zei vandaag in Trouw dat lange gevangenisstraffen achterhaald zijn. Vergeleken met andere landen wordt daar in Nederland nog veel gebruik van gemaakt. Dat kan ook anders, zegt rechtsfilosoof en schrijver van Crime Victims and Justice Hendrik Kapitein.
Er zijn veel Europese landen die inkomensafhankelijke boetes opleggen. En veel landen hebben net als wij de taakstraf, maar passen die meer toe. Ook daders van misdrijven moeten een taakstraf uitvoeren en deze zijn vaak heel specifiek. Kaptein noemt Australië als voorbeeld.
In Noorwegen hebben ze weer een heel andere oplossing bedacht. Op het eiland Bastoy, het eerste milieuvriendelijke gevangeniseiland ter wereld, mogen gevangenen hun eigen maatschappij creëren. Ze hebben eigen woongemeenschappen, eigen kamers met een eigen sleutel en runnen zelf de bedrijven op het eiland. Deze criminelen kunnen vluchten, maar dat gebeurt zelden. En ze keren makkelijker terug in de maatschappij. Dat laatste is in Nederland nog een groot probleem.
Staatssecretaris Teeven kwam vorig jaar met een wetsvoorstel om jongeren niet de gevangenis in te sturen maar verplicht onderwijs te laten volgen. Dat vindt Kaptein een goede stap in de richting. Nu zou je kunnen zeggen: Nederland is hier niet klaar voor. We stappen nu juist af van die softe aanpak en de burger wil alleen maar strengere straffen. Maar uit onderzoek blijkt, als je burgers in een specifieke zaak naar een strafmaat vraagt, straffen ze lager dan de rechter. Kaptein is duidelijk: dit is het moment voor een omslag, we moeten onze straffen hervormen.