Nieuws16 jul '15 13:59

De Unie KBO: ‘Ouderen moeten ook ingeënt worden’

Auteur: Judith Laanen

Niet alleen kinderen moeten worden ingeënt tegen ziektes, ouderen mogen ook niet achterblijven. De grootste ouderenorganisatie van Nederland, de Unie KBO, wil een speciaal rijksvaccinatieprogramma, vergelijkbaar met de gratis griepprik.

De Unie KBO pleit vandaag voor vaccinatie bij ouderen tegen infectiezieken als hepatitis A, gordelroos en longontsteking. Volgens de seniorenorganisatie krijgen tienduizenden ouderen dit soort ziektes.

In omliggende landen worden ouderen vaker en tegen meer ziekten gevaccineerd, zegt Arno Heltzel, woordvoerder van De Unie KBO. En dat mag in Nederland ook wel gaan gebeuren, waar de financiële drempel vaak hoog is.

 

Met vaccinatie bespaar je juist geld, zegt Heltzel. De Gezondheidsraad was al bezig met onderzoek naar ouderenvaccinatie. Eerder deze week stelde het UMC Utrecht vast dat vaccinatie bij 65-plussers tegen longontsteking inderdaad helpt en kosteneffectief is. Heltzel zegt: “Als aangetoond is dat iets kosteneffectief is en dus geld bepaart, waarom zou je het dan niet doen?”

Vaccinatie kan een belangrijke preventieve maatregel zijn tegen de natuurlijke afname van het immuunsysteem van de oudere, stelt De Unie KBO.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen