Nieuws24 nov '15 15:59Aangepast op 24 nov '15 18:22

Tiener zet nieuw Rubik's Kubus wereldrecord: onder de 5 seconden

Auteur: Karlijn Meinders

De Rubik's Kubus oplossen binnen vijf seconden. De Amerikaanse tiener Lucas Etter was dit weekend de eerste die het voor elkaar kreeg, en dat zorgde voor de nodige opwinding.

Foto: Still Youtube
Foto: Still Youtube

 

De Amerikaanse jongen heeft nu het door de 'World Cube Association' officieel erkende wereldrecord in handen.

Datzelfde wereldrecord was in 2013 nog in handen van de destijds 17-jarige Nederlander Mats Valk. Die is intussen ook nog gewoon aan het oefenen in de hoop het record weer eens terug te veroveren. Maar daar is wel het nodige geluk nodig. Om elke recordpoging een zelfde kans te geven, wordt aan de hand van een computerprogrammaatje een willekeurige positie 'gegenereerd'. 
 


 

En dan kan het spektakel beginnen, zegt Valk. "Je levert je kubus in en dan wordt 'ie door andere mensen volgens dat programmaatje door de war gehaald, zodat iedereen dezelfde positie heeft. Je hebt vijftien seconden inspectietijd en daarna moet je beginnen. Dan denk ik acht slagen vooruit en dan zijn het vier of vijf blokjes die ik oplos. Terwijl ik dat doe, let ik helemaal niet meer op de blokjes, maar kijk ik vooruit wat ik daarna moet doen. Zo kan ik constant door blijven gaan zonder te stoppen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen