Nieuws22 sep '14 18:42

'Ook Assen en Leeuwarden behouden rechtspraak'

Auteur: Thijs Baas

Friese rechters vrezen het einde van de rechtspraak in Leeuwarden. Dat schrijven ze in een open brief aan het kabinet. En inmiddels maken niet alleen de rechters zich zorgen, maar ook advocaten.

Eén van hen is de Friese advocaat Wim Anker. "De tactiek en de politiek is dat het stapje voor stapje geleidelijk gaat, opdat niemand gaat roepen: "ho, ho, ho". De volgende stap is dat straks de rechters ook weg zijn", zegt hij tegen verslaggever Laurens Boven.

Volgens Anker moet minister Opstelten van Justitie  ingrijpen om een einde te maken aan de onrust bij de rechtbank in Leeuwarden. Hij maakt zich net als de Leeuwardse rechters grote zorgen over een voorgestelde reorganisatie. Het personeel van de rechtbank zou voortaan moeten gaan werken vanuit Groningen, één uur rijden verderop. De rechters vrezen dat ook zittingen uit Leeuwarden zullen verdwijnen.
 

Kantoorfunctie
Maar Daan Keur, president van de rechtbank Noord-Nederland, denkt niet dat het zo'n vaart zal lopen. Het voornemen is om nog eens goed te kijken naar de kantoorfunctie van het personeel. Die zitten nu nog op drie plekken, wat kan leiden tot stagnatie van de eenwording van de rechtbanken van Leeuwarden, Groningen en Assen. "Maar bij ons is absoluut niet aan de orde dat er rechtspraak uit Assen of Leeuwarden zou verdwijnen."

Alleen het personeel dat zich min of meer achter de schermen bezighoudt met 'kwaliteitskwesties en vervanging in de bezetting' zal geconcentreerd worden in Groningen, zegt Keur. "De rechtspraak zelf blijft in Groningen, Assen én Leeuwarden. Uiteindelijk blijven in ieder geval bezettingsplaatsen over, met flexplekken waar mensen zich kunnen voorbereiden en zitting kunnen hebben. Maar als het gaat om werkoverleg, vergaderingen en jurisprudentie; dat gebeurt op één plek. Als onze plannen kunnen worden uitgevoerd."
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen