Nieuws15 mrt '12 20:49Aangepast op 16 mrt '12 08:30

Lobby Leers lijdt schipbreuk in Europa

Auteur: Thijs Baas

Een meerderheid van de Europese landen ziet niets in de plannen van minister Gerd Leers om gezinshereniging te ontmoedigen.

De minister van Asiel en Immigratie verwoordde met de eisen vooral een wens van gedoogpartner PVV en ging in Europa de boer op met de plannen. Maar zonder succes, blijkt uit een inventarisatie van RTL Nieuws over de standpunten van EU-lidstaten.

Inkomenseis
De strengere voorstellen betreffen vooral een inkomenseis voor immigranten en een hogere minimale leeftijd voor huwelijksmigranten. Om die te kunnen doorvoeren is steun nodig van Europese landen.

Dertien landen steunen Leers niet en willen de richtlijn niet openbreken, te weten België, Estland, Frankrijk, Hongarije, Letland, Litouwen, Luxemburg, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Tsjechië, Zweden.

Discussie
Duitsland, Finland, Oostenrijk en Roemenië zijn nog niet overtuigd van de maatregelen, maar delen de mening dat discussie en heropening van de richtlijn gewenst is. Denemarken en het Verenigd Koninkrijk hebben de regels voor gezinshereniging nooit onderschreven en hebben een zogenaamde opt-out.

Zeven landen reageerden niet of bepaalden geen standpunt. D66 en GroenLinks spreken al van een mislukte Europese missie van Leers.

Ongeloofwaardig
PvdA Kamerlid Jeroen Recourt zegt dat het eigenlijk geen zin heeft voor Leers om rond te gaan in Europa. "De meerderheid van de landen zegt nu al: Nederland je kunt vragen wat je wilt maar wij hebben er geen behoefte aan. Met een rondgang maakt Leers zich alleen maar ongeloofwaardig", vertelt hij tegen BNR.

"Ik vind het heel terecht dat je eisen stelt aan mensen die naar Nederland willen komen om hun gezin bijeen te krijgen, maar die eisen moeten wel realistisch zijn", volgens Recourt zijn de eisen nu niet realistisch. "De aanscherping van Leers is alleen maar ingegeven door de PVV en die partij heeft er, wat mij betreft, geen zuivere motieven bij".


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen