Nieuws19 feb '12 21:24Aangepast op 19 feb '12 23:21

Gauck nieuwe president Duitsland

Auteur: Fleur de Bruijn

Joachim Gauck wordt de nieuwe president van Duitsland. Daarover zijn de regeringspartijen CDU, CSU en FDP en de linkse oppositiepartijen SPD en de Groenen het eens geworden.

Bondskanselier Angela Merkel maakte dat zondagavond bekend. Joachim Gauck vervangt Wullf als president van Duitsland. Wulff trad vrijdag af vanwege een corruptieonderzoek. De president van Duitsland heeft een ceremoniële functie.

Spanningen
De 72-jarige Gauck was voorgedragen door de SPD en de Groenen. Hij kreeg de steun van de liberale FDP, maar Merkel (CDU) zou zich hebben verzet tegen zijn kandidatuur. Dat leidde tot grote spanningen binnen de regeringscoalitie. Volgens bronnen was het voortbestaan van de centrumrechtse regering in gevaar. In een topoverleg zondagavond zou Merkel overstag zijn gegaan.

Gauck was echter vol lof over Merkel. ,,Het is belangrijk dat zij vertrouwen in mij heeft getoond'', zei hij tijdens een persconferentie. Merkel sprak ook vriendelijke woorden over de nieuwe president. Ze zei met Gauck een verleden in Oost-Duitsland te delen.

Bondsvergadering
De uiteindelijke beslissing over de president ligt bij de zogenoemde Bondsvergadering. Dat is een speciale bijeenkomst van het parlement en afgevaardigden van de deelstaten. Omdat CDU, CSU, FDP, SPD en de Groenen daarin een ruime meerderheid hebben, is het zo goed als zeker dat Gauck president wordt.

Gauck heeft volgens peilingen ook de steun van de meeste Duitsers. Dat was twee jaar geleden ook al zo. Hoewel hij de reputatie heeft een begenadigd spreker te zijn, bleek hij toen soms wat sprakeloos in confrontatie met een enorme golf van sympathie vanuit de bevolking.

Twee dictaturen
Gauck maakte in zijn leven twee dictaturen mee. Hij werd in 1940 tijdens het Hitler-bewind geboren in de Oost-Duitse havenstad Rostock aan de Oostzee, nu de grootste stad van de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren. Terwijl West-Duitsland na de bevrijding een democratie werd, kreeg Gauck het zwaar te verduren door de communistische dictatuur in het oosten van Duitsland: toen de kleine Joachim zes jaar oud was, werd zijn anticommunistische vader afgevoerd naar een Sovjet-strafkamp in Siberië waar hij lang werd opgesloten.

Dominee
Als dominee maakte Gauck vervolgens de onderdrukking van de kerk door de DDR-autoriteiten mee. Toen het communistische regime begon af te brokkelen, werd Gauck een van de boegbeelden van de democratiebeweging: als woordvoerder van de burgerrechtenbeweging Neues Forum (Nieuw Forum) liep hij vooraan in de betogingen voor democratie in Rostock.

Na de Duitse hereniging op 3 oktober 1990 werd Gauck verantwoordelijk voor het beheer van de nalatenschap van de Stasi, de binnenlandse veiligheidsdienst van de verdwenen DDR. Die had een enorme hoeveelheid gegevens over haar burgers verzameld. Bij de Gauck-Behörde konden burgers nalezen hoe zij soms door naaste familieleden waren bespioneerd. Gauck gaf tot 2000 leiding aan het Stasi-archief.

Gerelateerde artikelen