Nieuws25 nov '15 18:10

'Grote bedrijven verspillen 2 biljoen aan investeringen in fossiele energie'

Auteur: Karlijn Meinders

Wereldwijd wordt er de komende tien jaar mogelijk nog twee biljoen geïnvesteerd in niet rendabele fossiele brandstoffen. Deze plannen zouden totaal niet aansluiten bij het klimaatakkoord en de wens om onder de twee graden opwarming te blijven.

Foto: ANP
Foto: ANP

Die twee biljoen blijkt uit een onderzoek van voormalig investeringsbankier, nu klimaatadviseur Mark Fulton van Carbon Tracker. De ommezwaai naar duurzame energie kan het bedrijfsleven duur komen te staan. "Alle landen en oliemaatschappijen hebben natuurlijk die fossiele voorraden -olie in de grond, maar vooral ook steenkool- al op de balans staan", zegt hoogleraar klimaatverandering Pier Vellinga. "Of ze zijn druk aan het investeren in nieuwe velden."

Inmiddels worden er volgens Vellinga windparken en zonneparken in onder andere Afrika en China gebouwd, die goedkoper zijn dan nieuwe kolencentrales. "Die nieuwe technologieën zijn op het moment aan het doorbreken, het ziet er naar uit dat we die fossiele brandstoffen straks helemaal niet meer nodig hebben."

Duurzame energie
Toch gaan grote oliebedrijven ook langzaamaan steeds verder mee in de duurzame beweging, vertelt Vellinga. "Shell is bijvoorbeeld al een jaar of vier aan het desinvesteren in olie. Ze hebben in Australië bedrijven verkocht, ze zijn gestopt met zoeken naar olie op de Noordpool. Ze zijn nu British gas aan het kopen. Je ziet een geweldige rivaliteit tussen deze bedrijven. De kolenbedrijven zijn zo goed als failliet en de oliebedrijven verkopen hun belangen en storten zich op gas. Nieuwe bedrijven als Apple en Google maken zich sterk in zonne- en windenergie."

Kosten burger
Voor de burger maakt het qua kosten volgens Vellinga allemaal niet zoveel uit. "We zullen sowieso voor de komende vijftig jaar wereldwijd zo'n 70 biljoen moeten investeren in de energie-infrastructuur, welk soort energie dat ook is. Je kunt daarbij de fossiele route kiezen of de vernieuwbare route. Door besluiten in Parijs zullen we waarschijnlijk vanwege het klimaat die nieuwe route nemen, maar voor de burger wordt het daardoor nauwelijks duurder en vermoedelijk zelfs goedkoper. Want naarmate er meer van iets komt wordt het, net als bij bijvoorbeeld computers, goedkoper."

Gerelateerde artikelen