Nieuws21 aug '15 13:13

'Extra steun aan Grieken voor CDA geen breekpunt'

Auteur: Madelon Meester

Afgelopen woensdag zei CDA-fractieleider Sybrand Buma na de fractievergadering dat het CDA niet zal instemmen met extra noodsteun aan Griekenland. Volgens Paul Tang, PvdA-europarlementariër, doet het CDA met deze uitspraak precies hetzelfde als wat Rutte tijdens de verkiezingen in 2012 deed. "Iets beloven wat ze niet kunnen waarmaken als ze in de regering zitten."

Foto: ANP
Foto: ANP

Dit zei Tang tijdens het politieke debat op BNR Nieuwsradio met Jan Paternotte, partijleider van D66 Amsterdam, en CDA-Kamerlid Martijn van Helvert. "Het CDA doet nu precies hetzelfde als het VVD deed: zich populair maken met dingen die ze niet kunnen waarmaken", vindt ook Paternotte.

Noodpakket
In 2012 zei Rutte in het Carré-debat tegen een steunpakket te zijn, terwijl er vervolgens toch 5 miljard euro naar de Grieken ging. Nu stelt het CDA dat Europa in het belang van de euro duidelijke grenzen moet stellen en dat Griekenland beter uit de euro kan stappen. Buma vindt een extra noodpakket van 86 miljard euro, zonder het vertrouwen dat de Griekse premier Tsipras de bezuinigingen en hervormingen zal doorvoeren, niet te verantwoorden.

Altijd al tegen
Helvert bestrijdt de aanval van Tang en Paternotte op BNR Nieuwsradio en zegt dat het CDA altijd al tegen steun aan de Grieken is geweest: "In 2000 waren we tegen de toetreding van Griekenland tot de eurozone. Bij de eerste twee steunpakketten hebben we gezegd: Griekenland zit er nu eenmaal in en nu zullen we onze uiterste best doen ze erin te houden. Nu houden ze zich weer niet aan de afspraken en vinden we dat we een lijn moeten trekken. Als het aan ons ligt krijgen ze niet nog meer steun. Het CDA was absoluut bereid geweest dit pakket te steunen als de Grieken zich aan hun afspraken hielden."

Afspraak is afspraak
Paternotte verdenkt het CDA ervan het derde steunpakket nu niet te steunen, maar als de partij vervolgens in de regering zit wel. "Houdt u de mogelijkheid open dat het CDA straks alsnog steun geeft aan dit steunpakket?", vraagt de lokale partijleider het CDA-kamerlid tijdens het radiopanel. Helvert antwoordt hierop: "Als de Grieken zich aan afspraken houden, doen wij dat ook. Maar op dit moment doet de Griekse premier helemaal niks. De premier heeft zijn geld binnen en weg is-ie."

Geen breekpunt
Extra steun aan Griekenland zal voor het CDA geen breekpunt zijn bij de kabinetsvorming, beaamt Helvert. "Nadat Balkenende een keer de fout heeft gemaakt van hypotheken een breekpunt te maken, hebben we geen breekpunten meer."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen