Nieuws26 nov '15 08:09Aangepast op 26 nov '15 08:58

Vluchtelingenwerk kan toestroom vrijwilligers bijna niet aan

Auteur: BNR Webredactie

Ruim tienduizend mensen hebben zich de afgelopen maanden bij Vluchtelingenwerk Nederland aangemeld als vrijwilliger. Dat zijn meer mensen dan nodig om alle vluchtelingen in ons land te begeleiden. Er staan nu zelfs vrijwilligers op de wachtlijst.

Foto: ANP
Foto: ANP

Jasper Kuipers, adjunct-directeur van Vluchtelingenwerk zegt 'positief verrast' te zijn door de stroom van aanmeldingen. "We hebben eigenlijk al jarenlang 7.500 vrijwilligers, maar met de komst van meer vluchtelingen naar Nederland hebben we ook meer hulpverleners nodig." Daar is gehoor aan gegeven:

"De afgelopen maanden is de barometer echt door het dak gegaan. Per dag hebben zich zo'n 125 mensen aangemeld. De teller staat nu op 10.000."

Sommige mensen zullen nog afvallen of komen op een wachtlijst terecht, zegt Kuipers. "Maar we gaan hen nog nodig hebben in de toekomst, dus het is niet gezegd dat het nu moet stoppen." Zo heeft niet iedere locatie te maken met wachtlijsten, sommigen hebben juist niet genoeg vrijwilligers. Ook het moment van aanmelden speelt een rol, zegt Kuipers.

"Sommige asielzoekers die naar Nederland komen, moeten een half jaar wachten voordat ze mogen beginnen met hun asielprocedure. Een deel van onze vrijwilligers geeft voorlichting over die asielprocedure dus over een half jaar hebben we een deel van die groep heel hard nodig."

Rondgang
Vluchtelingenwerk is niet de enige organisatie waar de aanmeldingen binnenstromen; ook het Rode Kruis, het COA en Kerk in Actie zagen de afgelopen maanden een flinke stijging in het aantal vrijwilligers, blijkt uit een rondgang van BNR. Een mooi tegengeluid op wat de headlines van veel media haalt, vindt Kuipers.

"Vaak gaat het over varkenskoppen en vuurwerkbommen, dat het in Steenbergen net wel net niet is gelukt met een asielzoekerscentrum. Maar dat het in Denekamp prima is dat een azc wordt gevestigd, dat is geen nieuws. Als je de kranten leest, zou je bijna vergeten dat er een deel van Nederland juist heel erg begaan is met vluchtelingen en de handen uit de mouwen wil steken."

Ook bij Vluchtelingenwerk geldt: nieuwe vrijwilligers zijn nog altijd meer dan welkom. Kuipers: "We helpen mensen ook bij hun integratie en het vinden van een plekje in de Nederlandse samenleving, daarin zijn nog alle zeilen nodig."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen