Nieuws4 jun '15 17:01

Groot-Brittannië dreigt uit mensenrechtenverdrag te stappen

Auteur: Karlijn Meinders

De Britse premier Cameron is het niet eens met onderdelen van het Verdrag van de Rechten van de Mens. Groot-Brittannië dreigt nu op te stappen en dat zou wel eens het einde van het verdrag kunnen betekenen.

Jan Peter Loof, lid van het College voor de rechten van de mens, vertelt dat Cameron vindt dat het Hof voor de Rechten van de Mens te veel in de weg staat van het beleid dat hij met zijn regering wil voeren.

Terrorisme
Er zijn volgens Loof twee kwesties waardoor zowel in de Britse politiek als publieke opinie onvrede is ontstaan. "In eerste plaats gaat het om de maatregelen ter bestrijding van terrorisme. Groot-Brittannië heeft in een aantal gevallen vermeende terrorisme-verdachten willen uitzetten naar hun land van herkomst, maar dat mocht niet van het Europese Hof omdat deze personen terug moesten naar een land waar ze mogelijk gemarteld zouden worden."

Gevangenen
Een ander probleem heeft te maken met het kiesrecht van mensen met een veroordeling. "Het Europese Hof is het niet eens met de Britse regel die zegt dat een persoon veroordeeld tot een gevangenisstraf automatisch zijn kiesrecht verliest. Ook daar voelen de Britten zich gehinderd."

Grote gevolgen
Mocht Groot-Brittannië echt uit het verdrag stappen, dan zou dat grote gevolgen hebben, denkt Loof. "Niet eens zo zeer voor de Britten zelf, maar bedenk je eens wat het betekent voor het hele systeem als een West-Europees land als Groot-Brittannië dat verdrag zou verlaten. Dat is een enorm signaal. Wat betekent dat dan voor de staten die een nog minder goede mensenrechtenreputatie hebben? Staten als Rusland, Turkije, Hongarije en Bulgarije. Daar doet het Hof nog veel meel uitspraken tegen schending van de mensenrechten. Als Groot-Brittannië eruit stapt moeten we vrezen voor het voortbestaan van de Europese mensenrechtenbescherming."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen