Nieuws15 apr '15 18:50

Klassieke muziek slaapverwekkend? Jazeker

Auteur: Eva Oude Elferink

In slaap vallen en weer wakker worden met klassieke muziek. Dat kan binnenkort bij het Sleepoverconcert in de Scheveningse Lourdeskerk. Het slaapfestijn moet nieuw en vooral jong publiek naar concertzalen te trekken.

Kabbelend of klotsend water, steeds zachter wordende tonen. Daarmee worden bezoekers van het Sleepoverconcert op 25 april in slaap gesust. Niet dat de hele avond slaapverwekkend wordt. "We hebben juist een heel diverse playlist", zegt Eva Stegman, oprichter en artistiek directeur van het Kamermuziekfestival Den Haag.

Een sterke afwisseling van instrumenten, musici die over heel de zaal verspreid zitten en ook rondbewegen. Het publiek dat op kussens en tapijten zit. En ja, dan wordt langzaam via rockmuziek en Vivaldi toegewerkt naar wat Stegman de matrassenpauze noemt. "Dan begint het daadwerkelijke slapen."

Het doel? "Op een nieuwe manier klassieke muziek bij luisteraars te brengen." En dan vooral jongeren, die klassieke muziek toch nog vooral met hun grootouders associëren. Eenmaal in de zaal zijn ze meestal meteen om, zegt Stegman. "Maar het is natuurlijk ook de kunst ze eerst in die zaal te krijgen."

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen