Nieuws15 jul '15 11:51

'Onderhandelingsakkoord is een verzinsel van PostNL'

Auteur: Sangar Paykhar

Zelfstandige pakketbezorgers van PostNL hebben vandaag opnieuw het werk neergelegd. De bezorgers zien niets in het aanbod van PostNL en dreigen weer sorteercentra te gaan blokkeren.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het voormalig staatsbedrijf deed een bod om de zelfstandige bezorgers in vaste dienst te nemen. Eerder kondigde PostNL al aan een onderhandelingsakkoord te hebben bereikt met de stakende bezorgers. "Ik heb geen onderhandelingsakkoord gezien", zegt Maurice Jacobs, voorzitter van belangenvereniging Subco Partners, en woordvoerder van de stakende bezorgers. Het enige wat er gisteren is gebeurd is dat ik in een vijf uur durende rechtszaak heb gezeten. De woordvoerder heeft 's avonds per e-mail gelezen dat dat er een positief overleg is geweest. "Ik vond die vijf uur durende rechtszaak geen positief overleg."

Blokkades
De belangenvereniging was door PostNL aangeklaagd omdat zij sorteercentra zouden hebben geblokkeerd. Volgens Jacobs is het onjuist omdat er geen sprake was van blokkades. "Wij hebben sinds gisteren eindelijk duidelijkheid over hoe dat zit. Wij mogen wettelijk gezien blokkeren mits we dat 24 uur van te voren aangeven." De woordvoerder heeft laten weten dat hij gebruik wil maken van die mogelijkheid door vandaag per e-mail al een blokkade aan te kondigen.

Sociaal Fonds
"De bezorgers wijzen het aanbod om in vaste dienst te treden af omdat het ongunstig voor ze uit pakt", weet de woordvoerder. "PostNL geeft twee opties: in loondienst treden met heleboel consequenties of een opleiding halen die voor 50-plussers en mensen met een taalachterstand te moeilijk is."

Op dit moment zijn de bezorgers als zelfstandigen werkzaam. Ze moeten daarom ook zelf BTW afdragen. "Als je stopt als ondernemer dan moet je nog BTW betalen, terwijl veel bezorgers al maanden achterlopen." Daarom had de FNV gevraagd om een sociaal fonds om de kosten van de bezorgers te dekken. De bezorgers willen graag een vast bedrag meekrijgen, net als de vaste medewerkers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen