Nieuws2 jul '15 17:13

Meerderheid Kamer ondertekent motie om frequenties te verlengen

Auteur: Karlijn Meinders

Minister Kamp van Economische Zaken is keihard in botsing gekomen met de Tweede Kamer. Kamp blijft vasthouden aan zijn plan om te veilen, maar vrijwel alle partijen, ook de VVD en PvdA, verzetten zich daartegen.

Foto: ANP
Foto: ANP

"De Kamer heeft 2,5 uur vergaderd met Kamp", vertelt politiek-verslaggever Jaap Jansen. "Niemand steunde de plannen van de minister, maar hij blijft volhouden. Het gaat volgens Kamp niet om het ophalen van zoveel mogelijk geld, maar het is simpelweg het beste verdeelmechanisme."

Signalen uit de Kamer
Dat er zoveel weerstand is in de Kamer, doet Kamp weinig. Tegen Astrid Oosenbrug van de PvdA zei hij: "Het is niet zo dat ik een loopjongen ben. Ik heb mijn eigen verantwoordelijkheid. Ik maak mijn eigen afwegingen. Ik houd me aan de wet en ik probeer te doen wat het beste is, in het algemeen belang. Daarom zit ik in de politiek, om dat te kunnen doen."

Verlengen voorkeur
Niet alleen de PvdA, ook de VVD, de partij van minister Kamp zelf, is voor verlengen. Bart de Liefde van de VVD zei: "Veilen is een goed idee, als er meer vraag is naar frequenties dan aanbod. Dat lijkt nu niet het geval te zijn en dan heeft verlengen de voorkeur." Beide regeringspartijen gaan daarmee dus tegen de minister in.

Afwijken van de wet
Kamp blijft zeggen dat hij de wet wel moet volgen, maar ook daar is de Kamer het niet mee eens. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen vindt dat er prima een uitzondering kan worden gemaakt. "Gezien de overschakeling naar digitaal, waar we nog middenin zitten, vind ik het volkomen terecht om te verlengen", zei ze.

Motie van de meerderheid
Op het moment zet minister Kamp zijn argumenten op een rijtje in een brief, die de Kamer vandaag voor 18:00 uur wil hebben. Vanavond om 21:30 uur gaat het debat weer verder en dan komt er een motie om te verlengen. Het bijzondere is dat een grote meerderheid van de Kamer deze ondertekent. Als alle fracties willen verlengen, dan kan hij er vrijwel niet meer onderuit, zegt politiek-verslaggever Jaap Jansen.

Gerelateerde artikelen