Nieuws1 mei '15 11:12

'Ziekenhuis en zorgverzekeraar moeten contract van 4 of 5 jaar afsluiten'

Auteur: Pieter van den Akker

De contracten tussen Nederlandse ziekenhuizen en zorgverzekeraars moeten voortaan een looptijd van vier of vijf jaar krijgen. Daarvoor pleit voorzitter Yvonne van Rooy van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen op BNR.

Foto: ANP
Foto: ANP

Zij doet haar pleidooi voorafgaand aan de onderhandelingen die in november worden opgestart. Volgens Van Rooy heeft het verlengen van de looptijd van de contracten, die doorgaans voor een jaar worden afgesloten, tussen beide partijen grote voordelen. Er zijn al enkele ziekenhuizen die langjarige contracten hebben afgesloten, maar als het aan haar ligt, worden die gevallen van uitzondering juist de regel.

Afspraken
Zij licht haar wens op deze zender toe: “Misschien moet je tussentijds de precieze financiële afspraken met elkaar binnen een bandbreedte uitonderhandelen. Maar het gaat er vooral om dat je over de strategie en profiel van het ziekenhuis richt. Waar gaan we ons op richten en investeren en wat gaan we misschien afbouwen en aan anderen overlaten? Hoe doen we het met de huisvesting? Hoe doen we het met de ICT-investeringen die steeds groter worden? Daar moet je ook op kunnen plannen.”

Van Rooy gelooft dat ons land op die manier voorop kan blijven lopen.
 

Strategische keuzes
“We zouden het graag veel breder zien. Dat helpt ziekenhuizen om duidelijkere strategische keuzes te maken en te zorgen dat ze investeren in ICT, nieuwe vormen van telegeneeskunde op afstand en e-Health. Dat zijn enorme nieuwe mogelijkheden die eraan komen. Ze zijn beter voor de patiënt en vaak ook goedkoper. Maar dan moeten ziekenhuizen ook op kunnen inspelen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen