Nieuws1 sep '15 15:54

Elektrostatische klamboe's tegen malariamuggen

Auteur: Judith Laanen

Onderzoekers van de universiteit van Wageningen hebben een nieuwe methode ontwikkeld tegen malariamuggen: een elektrostatische lading op klamboe's.

De huidige methode om van malariamuggen af te komen is het impregneren van klamboe's met insecticiden. Bart Knols, malariadeskundige bij In2Care en een van de onderzoekers, legt uit: "De nieuwe methode is een coating met een elektrostatische lading die op gaas wordt aangebracht." Daar kunnen insecticidendeeltjes zich aan binden, waardoor de overdracht van deze deeltjes naar de malariamug versterkt worden en de muggen sneller aan hun einde komen.

 

Resistente muggen
De onderzoekers zijn met deze nieuwe methode er zelfs in geslaagd resistente malariamuggen te doden. Die vormen op dit moment namelijk het grootste probleem in de bestrijding van malaria in West-Afrika. Knols: "Nu kunnen we terug met dezelfde middelen, die op een andere manier aanbieden en tóch muggen kunnen doden. Ook is nu de mogelijkheid ontstaan om andere middelen, het liefst in combinatie met bestaande middelen, te gebruiken om resistentie tegen te gaan. Het scala aan mogelijkheden wordt hiermee uitgebreid," laat Knols weten.

De methode is al getest in 1800 huizen in het zuiden van Tanzania. "We hebben het gaas onder de dakrand aangebracht, want daar komen de muggen het huis binnen als ze mensen ruiken." Het gaas is vooralsnog niet zonder gevaar voor mensen, dus is het op een hoogte aangebracht waarop mensen er niet mee in aanraking kunnen komen, vertelt Knols. 

Toepassingsmogelijkheden
Je kunt de coating nog niet op kleding of direct op de huid gebruiken. "Het is bestemd voor gaas, maar we kijken of we het ook op muren, hout of beton kunnen aanbrengen", laat Knols weten. Op dit moment zijn er twee mogelijkheden om muggen die gevaarlijke ziektes overdragen te bestrijden. Knols: "Eentje voor knokkelkoorts, die wordt gebruikt in een val. De ander is de coating voor muggen met malaria in Afrika."

Gerelateerde artikelen