Nieuws10 jul '15 10:53

Hoe schapen ons verlossen van teken

Auteur: Didi Levison

Nederland wordt deze zomer belaagd door een toename van teken. Schapen zouden wel eens de oplossing kunnen zijn voor het tekenprobleem. In Friesland wordt momenteel onderzocht hoe.

Image

Het RIVM en de Universiteit Wageningen doen onderzoek naar wat schapen kunnen betekenen voor de bestrijding van teken. Het RIVM waarschuwde gisteren nog voor een toename van teken, die mogelijk de ziekte van Lyme kunnen overbrengen.

BNR verslaggever Edwin Mooibroek ging kijken bij Natuurlijk Beheer in Appelscha dat meedoet aan het onderzoek. Hij spreekt met ‘schapenhouder’ en onderzoeker Henry Hoiting die ons uitlegt waarom juist schapen kunnen helpen bij het tegengaan van tekenbeten: “Schapen zijn heel aantrekkelijk voor teken. Ze zijn gek op schapenbloed en de geur van hun vacht”.

Een kudde schapen trekt dus hordes teken aan. De bedoeling is dat er een vaccin wordt ontwikkeld waarmee de schapen worden ingeënt. Het vaccin is onschadelijk voor het schaap, maar een teek zal bij een beet of aanraking gelijk doodgaan. Het vaccin moet ook toepasbaar worden voor bijvoorbeeld honden en reeën.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen