Nieuws20 nov '14 10:07

Obama omzeilt Congres en drukt immigratieplan door

Auteur: Bram van Dijk

'It's time to fix our broken immigration system'. Met die woorden maakte president Obama bekend dat hij vanavond met een plan komt, om het Amerikaanse immigratieprobleem aan te pakken.

Hij zei: "Iedereen is het eens dat ons immigratiesysteem kapot is. Helaas heeft Washington het probleem te lang voort laten woekeren." Daardoor voelt Obama zich genoodzaakt om het Congres te passeren en een presidentieel decreet te gebruiken.

David Hammelburg, correspondent in Amerika, luisterde mee en maakte uit de korte boodschap (zie video onderaan) op dat de president met een tijdelijk generaal pardon komt voor ongeveer vijf van de twaalf miljoen illegale immigranten.

Hammelburg trekt de vergelijking met de immigrant Mauro, die in Nederland mocht blijven.

Tegenwet en rechtszaak
In principe gaat de maatregel direct in. "Maar het Congres heeft wel één middel. Het kan met een wet of een motie het geld weigeren dat voor de uitvoering van Obama's besluit nodig is. Die wet of motie kan Obama op zijn beurt weer aftroeven met een veto, dus uiteindelijk wint hij, maar dat zal nog een tijdje duren."

Het nieuwe Congres kan het dus heel zuur maken voor Obama. "Een aantal Republikeinen zijn al met dreigende teksten gekomen over een rechtszaak om nu alvast dwars te liggen over het budget."

Decreet komt vaker voor
Heel bijzonder is het volgens Hammelburg niet. "Alle presidenten sinds Eisenhower in de jaren 30 hebben een presidentieel decreet gebruikt voor amnestiemaatregelen voor immigranten. Reagan kwam zelfs met een algemene amnestie voor alle illegalen in 1986."

Wel is pikant dat de wet van Obama in de kern van zijn voorganger Bush komt. "Die heeft acht jaar lang vergeefs geprobeerd om dezelfde wet er doorheen te krijgen. Dezelfde wet waaraan Obama nu zijn neus stoot."

'Over en uit tussen Obama en Republikeinen'
Hammelburg denkt niet dat Obama iets kapot heeft gemaakt met deze omzeiling. "Ik denk dat hij zich enkele illusie hoeft te maken over samenwerking met Republikeinen. De president en het Congres liggen op ramkoers. Het is over en uit. Ze kunnen elkaar niet zien of luchten. Dus hij heeft niets te verliezen."

Obama deed de aankondiging van het plan via de Facebook-pagina van de regering. Hij presenteert zijn plan vanavond om 20.00 uur lokale tijd (01.00 uur Nederlandse tijd) via de website van het Witte Huis.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen