Nieuws19 nov '15 13:39

Op een na grootste diamant ter wereld gevonden

Auteur: Mark Hulstein

Meer dan een eeuw geleden is het, dat er een diamant met deze omvang werd gevonden. In Botswana is de op een na grootste diamant ter wereld gevonden. Het ding is bijna net zo groot als een tennisbal.

ANP
ANP

Mijnwerkers vonden de diamant van 1111 karaat. En de vondst is extreem zeldzaam. Een diamant van een paar millimeter groot wordt al niet vaak gevonden en een postzegelformaat is zeldzaam. Laat staan het formaat van een tennisbal. "De laatste keer dat er zoiets bijzonders is gevonden was in 1905", zegt Mike Asscher, directeur van Royal Asscher Diamonds.

Een diamant ontstaat onder de grond door onder druk en warmte te kristalliseren. "Voor dit soort bijzondere groottes moet er heel lang een constante druk en temperatuur zijn, waarbij de diamant kan kristalliseren. En bij 1100 karaat is het bijna onmogelijk om te bedenken hoe lang dat duurt", zegt Asscher. Uiteindelijk is het een proces geweest van miljoenen jaren. Hoge temperatuur en druk heeft er voor gezorgd dat koolstof kristalliseert.

Maar dan de hamvraag: wat brengt zo'n steen nou op? "Over de waarde van dit product zal nog heel lang worden gepraat. Want wat is de waarde van de Nachtwacht? Wat is de waarde van De Schreeuw van Munch? Dat zijn zulke unieke objecten, dat is eigenlijk onmogelijk om te zeggen", meent Asscher. Wel geeft hij toe dat hij de diamant maar wat graag zou willen slijpen, net als de diamant die honderd jaar geleden werd gevonden.

Gerelateerde artikelen