Nieuws22 mei '14 11:56

Een derde jokt over salaris bij sollicitatie

Auteur: Bram van Dijk

1 op de 3 Nederlanders bluft zijn huidige salaris op tijdens de onderhandelingen voor een nieuwe baan. Zo wil men een hoger salaris losmaken. Dat blijkt uit onderzoek van de Intelligence Group.

Wie van de drie?
Wie van de drie?

"We doen het overal op de wereld. Maar als ik het vergelijk met mensen uit Singapore of het Verenigd Koninkrijk, dan wordt hier toch wel twee keer zoveel gejokt", zegt Geert-Jan Waasdorp, directeur Intelligence Group.

'Aanhalingstekens'
Hij vindt het 'jokken tussen aanhalingstekens'. "Het heeft te maken met je onderhandelingspositie en daar zijn we goed van bewust. 82 procent van de Nederlanders onderhandelt. En Nederlanders interpreteren de vraag 'wat verdien je nu' anders dan bijvoorbeeld Engelse. De Nederlander zegt eerder wat hij wil gaan verdienen. Terwijl een Engelsman en iemand uit Singapore veel feitelijker antwoord geveb op de vraag."

Sales
Volgens Waasdorp hoort het er in Nederland een beetje bij. "Ik zou ernstig gaan twijfelen aan iemand die in de sales zit en zijn echte salaris zou zeggen."

Bewijslast
Het gebeurt maar zelden dat er gevraagd wordt om een loonstrookje als bewijslast. "En als er al naar gevraagd wordt, dan is dat vaak in de laatste ronde. Maar dan zit je met een vertrouwens-issue. Dus wil je uitgaan van het salaris dat mensen hebben: doe het in de eerste fase van het sollicitatieproces, bijvoorbeeld na het eerste gesprek."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen