Nieuws27 okt '15 20:42Aangepast op 28 okt '15 06:17

Apple opent grootste Apple-store ter wereld in Dubai

Auteur: BNR Webredactie

Apple heeft weer een prima kwartaal achter de rug. De winst nam met bijna een derde toe tot 10 miljard euro. De komende tijd kan dat nog flink verder stijgen, want het techbedrijf gaat het proberen in het Midden-Oosten.

Foto: ANP
Foto: ANP

Donderdag opent de grootste Apple Store ter wereld in Dubai. En dat is gelijk de eerste Apple-winkel ooit in die regio.

De nieuwste iPhone, een ander model van de iPad. Apple-fans wereldwijd staan er voor in de rij bij de Apple-store. Zo'n beetje de hele wereld heeft zo'n winkel, nu komt er dan ook eindelijk één in de Golfstaten. Niet zomaar één, maar meteen de allergrootste ter wereld.

Kieskeurig
Dat het zolang heeft geduurd, komt ten eerste omdat Apple nogal kieskeurig is, zegt Apple-deskundige Jan David Hanrath. De multinational wil de beste locaties. Maar ook Dubai zelf of Abu Dhabi, waar er gelijk ook één komt, kunnen van invloed zijn geweest. "Het Midden-Oosten eist dat je als bedrijf een lokale zetel hebt in het land. Het zou zomaar kunnen dat Apple geen lokaal rechtspersoon had of wilde hebben en  het bedrijf het op een andere manier voor elkaar wilde boksen."

Goeie zet
Volgens arabist Jan Jaap de Ruiter, verbonden aan de Tilburg University, is het verstandig dat Apple nu ook het Midden-Oosten als afzetmarkt ontdekt. "Apple heeft een groot gedeelte van de markt in Europa veroverd, dat kan in het Midden-Oosten en Noord-Afrika ook gebeuren. Je ziet al veel Arabieren met iPhones."

De Golfstaten zijn op dit moment booming, maar De Ruiter denkt dat andere delen van de regio niet achter zullen blijven bij de aanschaf van iPhones. "In Europa zie je dat gedeeltes van de bevolking die sociaal-economisch niet zo sterk zijn, óók over iPhones beschikken. Mensen hebben blijkbaar geld over voor die mooie hebbedingetjes. Ik denk dat dit in het Midden-Oosten niet veel anders zal zijn."

Gerelateerde artikelen