Nieuws28 nov '14 07:12Aangepast op 28 nov '14 10:47

Personeel dreigt met rechter als Dokkums ziekenhuis dichtgaat

Auteur: Pieter van den Akker

De artsen van ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum stappen als het moet naar de rechter om het ziekenhuis voorlopig open te houden. De directie van de Sionsberg heeft eergisteren faillissement aangevraagd.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het ziekenhuis blijft nu open doordat het personeel onbetaald aan het werk blijft, maar eigenaar Pasana is daar niet blij mee. Toch gaat voorzitter Jan Leendert Brouwer van de medische staf ervan uit dat hen niets in de weg wordt gelegd, zegt hij op BNR.

“Uiteraard kan de voorzitter van de Raad van Bestuur en de directie ons dwingen niet te komen werken. Maar we hebben ook te maken met de kwaliteit en de continuïteit van zorg. Dat betekent dat we voor onze patiënten instaan. Als mensen met een bepaalde diagnose rondlopen en ze nog een uitslag moeten krijgen, dan krijgen ze die ook. Daar staan we gewoon voor.”

Stel dat de sleutel in het slot gaat en de boel op slot komt te zitten? Brouwer:

 

Apparatuur al weggehaald
Veel apparatuur is al uit het ziekenhuis weggehaald. Hoe reëel is het dan dat het ziekenhuis openblijft? “Nou ja, openblijven.. We zeggen dat het ziekenhuis open moet blijven voor poliklinische patiënten", antwoordt hij. "Een aantal zaken, zoals acute zorg, is afhankelijk van een aantal apparaten die we hebben. Die zijn helaas niet meer beschikbaar nu. Die zijn weggenomen. Een aantal personeelsleden dat ook in Smellinghe (ziekenhuis in Drachten, red.) werkt, is daar teruggekeerd. Dus die zien we nu ook niet. Dat zijn heel belangrijke zaken. Die functies houden we dus niet open, maar de poliklinische functie en de functie van controles wel.”

Het personeel werd gisteren op een besloten bijeenkomst over de gevolgen van het faillissement van hun ziekenhuis geïnformeerd. De emoties liepen daarbij af en toe hoog op:

Vlag halfstok
De inwoners van Noordoost-Friesland hebben vrijdag massaal gehoor gegeven aan de oproep om de vlag halfstok te hangen uit protest tegen de sluiting. Vooral in Dokkum zelf is de Nederlandse of Friese vlag overal te zien. In enkele gevallen hangen hele straten vol.

"Overal hangt de vlag halfstok. Trieste dag voor Dokkum'', zo twitteren inwoners onder meer. De actiegroep 'De Sionsberg moet blijven' houdt volgende week woensdag in Dokkum een demonstratie. In 2011, toen het ziekenhuis ook werd bedreigd met sluiting, werd eveneens een protestactie gehouden. Daar kwamen toen enkele duizenden mensen op af.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen