Nieuws27 nov '14 13:11Aangepast op 27 nov '14 18:13

Personeel failliet ziekenhuis werkt onbetaald door

Auteur: BNR Webredactie

Personeel van ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum blijft onbetaald doorwerken. Ook wordt er gekeken naar een mogelijke doorstart. Hierover gaan Friesland Zorgverzekeraar en de medische specialisten in gesprek.

De medische staf heeft een brief gestuurd aan het personeel met de oproep om De Sionsberg draaiende te houden. Bijna alle medewerkers hebben daar gehoor aan gegeven, aldus Brouwer. Volgens hem gaat het om ruim 200 mensen. Zo blijft de poli gewoon open.

Operaties worden voorlopig niet gedaan. "Tot de curator komt, gaan we niet verder afschalen'', zegt Brouwer.

Patiëntenstroom
Een van de redenen is volgens Brouwer dat andere Friese ziekenhuizen de extra patiëntenstroom niet aankunnen als De Sionsberg nog deze week de deuren sluit.

Woensdag meldde Zorggroep Pasana, waaronder het kleinste ziekenhuis van Nederland valt, dat het faillissement wordt aangevraagd wegens torenhoge schulden. Volgens Pasana is dat 'de enige overgebleven optie'.

Continuïteit van zorg
De medische staf is het daar niet mee eens. Het afbouwen van de polikliniek belemmert niet alleen de continuïteit van de zorg, maar bemoeilijkt ook een eventuele doorstart na een faillissement, stelt zij. "Daarom verzetten wij ons tegen maatregelen die de voortzetting van de zorg vanuit ons ziekenhuis bemoeilijken.'' Het is niet aan het bestuur om op dit moment vergaande maatregelen te treffen die leiden tot sluiting van het ziekenhuis, vinden de medisch specialisten.

Doorstart
De Friesland Zorgverzekeraar gaat als grootste zorgaanbieder in de regio praten over de toekomst van de zorg in Dokkum. Bestuursvoorzitter Diana Monissen laat weten dat verschillende partijen zich al hebben gemeld. "Wij gaan met elke partij die zich aandient om goede zorg te leveren in de regio praten. Er heeft zich onder andere een partij aangediend namens de medische specialisten in Dokkum. Van een doorstart van het ziekenhuis is nu nog geen spraken, de zorg kan ook terugkomen in een andere vorm."

Stafvoorzitter van de medische specialisten Leendert Brouwer, is op de hoogte van deze ontwikkeling. "We zijn uitgenodigd voor een gesprek. We hopen dat ze een hand uitsteken om samen met ons de zorg te continueren in de regio. We staan ook open om na te denken over andere vormen van zorg, maar vinden wel dat de specialistische zorg moet blijven."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen