Nieuws28 jun '13 13:48Aangepast op 28 jun '13 16:26

'NS deed onvoldoende onderhoud Fyra'

Auteur: BNR Webredactie

Niet Fyrabouwer AnsaldoBreda maar de Nederlandse Spoorwegen (NS) en de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS, zijn schuldig aan het falende hogesnelheidsproject tussen Brussel en Amsterdam.

Dat heeft de Italiaanse treinproducent vrijdag in een kort geding gezegd. AnsaldoBreda wil via de rechter bereiken dat de NS en de NMBS de bestelde Fyratreinen alsnog afnemen. 

Treinen zijn veilig
Dat de V250-treinstellen technische mankementen hadden, is volgens het bedrijf onvermijdelijk. Bij de bouw van ‘state of the art’ voertuigen zijn kinderziektes te verwachten. Volgens AnsaldoBreda zijn de Fyratreinen veilig en mankementen zijn te verhelpen.

Boos
"De Italianen zijn vooral boos dat de Nederlandse en Belgische spoorwegen de samenwerking stopt op basis van hun eigen rapporten, die de Italianen niet hebben gezien. Ze eisen inzage in die rapporten", zegt verslaggeverJigal Krant. "AnsaldoBreda wil onafhankelijke Duitse deskundigen laten kijken naar de aard van de problemen."

De NS wil de rapporten niet openbaar maken, omdat ze vertrouwelijk zijn en voor intern gebruik.

Vastgevroren ijs
De NMBS en kort daarna de NS besloten onlangs om te stoppen met de Fyra, nadat winterweer had gezorgd voor grote vertragingen op het spoor. Volgens AnsaldoBreda deed de NS zelf niet genoeg om te voorkomen dat de treinen door sneeuwval en aanvriezing werden aangetast. De treinen hadden minder vaak en minder hard moeten rijden. Ook had de NS extra onderhoud moeten uitvoeren om vastgevroren ijs te verwijderen. Het bedrijf had die beschuldiging eerder ook al geuit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen