Nieuws17 nov '15 09:24

Rusland: explosieven gevonden in wrak vliegtuig

Auteur: Karlijn Meinders

Rusland is er nu ook van overtuigd dat de ramp met het passagierstoestel van Metrojet in Egypte een terroristische aanslag was. Ondertussen heeft Egypte twee medewerkers van het vliegveld gearresteerd.

Foto: ANP
Foto: ANP

Volgens de Russische geheime dienst FSB zijn tussen de wrakstukken in de Sinaï sporen van explosieven gevonden. De Airbus A321 stortte op 31 oktober kort na vertrek uit de badplaats Sharm el-Sheikh neer in de Sinaï.

Zekerheid
Aanvankelijk werd gedacht aan een technisch mankement als oorzaak maar al vrij snel kwamen er berichten over een aanslag. Islamitische Staat eiste het neerstorten op. Groot-Brittannië verklaarde kort daarna dat vlak voor de start een bom aan boord was gebracht. Een Egyptisch onderzoeksteam maakte vorig weekeinde bekend dat geluiden die zijn opgenomen in één van de zwarte dozen wezen op een explosie. Die explosie is voor 90 procent zeker veroorzaakt door een bom, was toen de verklaring.

Rusland weet nu zeker dat het om een aanslag ging. "Men kan ondubbelzinnig zeggen dat het een terroristische daad was'', zei Alexander Bortnikov, hoofd van de FSB, tijdens een bijeenkomst met Poetin in het Kremlin. Poetin spreekt van een terreurdaad en zegt dat de verantwoordelijken worden opgespoord. Volgens correspondent Joost Bosman looft de FSB vijftig miljoen euro uit aan de tip die leidt tot de arrestatie van de daders.

Aanhoudingen
Egypte heeft ondertussen twee medewerkers van het vliegveld van Sharm -el-Sheikh aangehouden in verband met de bomaanslag op het passagierstoestel van de Russische maatschappij Metrojet. Dat hebben functionarissen van de veiligheidsdienst verklaard. De twee zouden terroristen hebben geholpen die een bom aan boord van het toestel brachten.

Gerelateerde artikelen